Ex -Yu

Mekalister: Srbija na putu ka EU, ali mora brže

Mekalister: Srbija na putu ka EU, ali mora brže
Foto: N.N. | Mekalister: Srbija na putu ka EU, ali mora brže

BRISEL - Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister u svom poslednjem izveštaju ocenjuje da je Srbija na dobrom putu integracija u EU, ali da mora da radi brže, pogotovo u oblasti vladavine prava.

U dokumentu se, pored pohvale kontinuiranog angažmana Srbije na putu ka EU, i posebno ekonomije, naša zemlja poziva da aktivno promoviše svoje strateške odluke u srpskoj javnosti.

U nacrtu izvještaja, u koji je Tanjug imao uvid, Mekalister poziva Srbiju da brže radi na reformama u oblasti vladavine prava, što se na prvom mjestu odnosi na nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Izvejstilac EP za Srbiju podvlači važnost jačanja borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u zemlji.

U izvještaju se ponavlja da nije bilo napretka kada je riječ o poboljšanju situacije u oblasti slobode izražavanja i slobode medija, te da napadi i izastrašivanja novinara ostaju "pitanje koje brine”.

Srbija je pohvaljena kada je reč o njenoj "konstruktivnoj bilateralnoj saradnji sa susedima uključujući i zemlje članice".

Izvještaj pozdravlja "kontinuirano zalaganje Srbije u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom".

Naglašava se da "više mora da se radi na primeni dogovorenog u dijalogu" i naglašava važnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Naglašava se da se mora ubrzati rad na novoj fazi dijaloga, koji vodi sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa", definisanoj pravno obavezujućim sporazumom”

I ovoga puta u izvještaju Srbija se poziva da postepeno usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa EU.

Dejvid Mekalister u nacrtu svog izvještaja posebno podvlači napredak ostvaren u oblasti razvoja funkcionalne tržišne ekonomije u Srbiji, jačanje privrednog rasta i očuvanje makroekonomske i monetarne stabilnosti zemlje.

Nacrt izvještaja bi trebalo da bude predstavljen Spoljopolitičkom odboru Evropskog parlameta ( AFET) 20. i 21. juna.

Odbor bi 8. i 9. oktobra na osnovu nacrta izvještaja i dogovorenih amandamana trebalo da izglasa ovogodišnji izvještaj o Srbiji, koji će se u formi Rezolucije o Srbiji usvojiti u Evropskom paralmentu u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije