Ex -Yu

Merkel i Makron hoće lično da se uključe u dijalog Beograda i Prištine

Merkel i Makron hoće lično da se uključe u dijalog Beograda i Prištine
Foto: N.N. | Merkel i Makron hoće lično da se uključe u dijalog Beograda i Prištine

​BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron ponudili su na nedavnom sastanku u Berlinu da se lično i direktno uključe u dijalog Beograda i Prištine, ako Kosovo pristane privremeno da suspenduje takse na robu iz Srbije, objavio je na svom sajtu "Blic", pozivajući se na diplomatske izvore.

Najmoćniji evropski dvojac je, kako kaže sagovornik "Blica" upućen u dešavanja, u neformalnom djelu susreta regionalnih lidera održanog 29. aprila u Berlinu poveo priču o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Spominjala se i mogućnost da se takse koje su uvedene na srpsku robu suspenduju na šest ili četiri mjeseca, a Merkelova i Makron nudili su da u tom slučaju lično uđu u dijalog između Beograda i Prištine. Kao što se može videti iz daljeg razvoja dogovora, ponuda nije prihvaćena", dodao je, međutim, taj izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Kako se navodi, postavlja se i pitanje kako bi ulazak ove dve strane uticao na položaj Srbije u dijalogu, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić je oprezan u ocjeni.

"Moj stav je da u razgovore može da se uključi svako ko ima načina da utiče na to da Priština povuče takse, šo bi onda dovelo do pokretanja dijaloga", rekao je Dačić za "Blic".

Uskoro ce proći i šest mjeseci od kako je Priština uvela takse na robu iz Srbije, a ministarka u Vladi Srbije zadužena za pregovore sa EU Jadranka Joskimović za "Blic" kaže da bi Merkelova i Makron kapacitet uskoro morali da pokažu na prvom testu - da ubjede Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije