Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Merkelova o postupanju Hrvatske prema migrantima: Moraju štititi vanjske granice EU

Merkelova o postupanju Hrvatske prema migrantima: Moraju štititi vanjske granice EU
Foto: Anadolija | Merkelova o postupanju Hrvatske prema migrantima: Moraju štititi vanjske granice EU
Anadolija

ZAGREB - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Zagrebu, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, kako joj je žao što u prošlom sazivu Savjeta Evropske unije nisu pokrenuti pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom.

U okviru Kongresa Evropske narodne stranke koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. novembra 2019. godine, a na kojem učestvuju brojni čelnici evropskih država i institucija, danas je održan i sastanak njemačke kancelarke Merkel i hrvatskog premijera Plenkovića.

Merkel je kazala kako će dvije zemlje u narednom periodu imati vrlo blisku saradnju obzirom da će uzastopno predsjedavati Savjetom Evropske unije. Poručila je kako će Njemačka podržati agendu hrvatskog predsjedavanja koliko god to bilo u njenoj moći.

"Jer, probleme koji budu riješeni tokom hrvatskog predsjedavanja, nećemo morati mi rješavati i zato smatramo da je potrebno da usko sarađujemo. Imamo iste prioritete", rekla je Merkel.

Naglasila je kako Njemačka podržava planove Vlade Hrvatske da tokom predsjedavanja dođe do sastanka sa zemljama Zapadnog Balkana u punom formatu.

"Važno je da ispunimo sve preduslove da se ponovo pokrenu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom. Žao mi je, isto kao i Plenkoviću, da nam to nije uspjelo tokom prošlog Savjeta", poručila je Merkel.

Odnose Njemačke i Hrvatske ocijenila je veoma dobrim, kazavši kako dvije zemlje nemaju puno otvorenih pitanja, imaju dobru ekonomsku saradnju, za koju smatra da može biti i bolja.

Na pitanje oko prijedloga Francuske o promjeni pregovaračkog procesa za pristupanje EU, Merkel je odgovorila kako se s Francuskom najprije mora razgovarati o tome koji elementi se mogu tačno poboljšati ili promijeniti u pristupnom procesu.

"Spremni smo za razgovor, iako danas već postoji cijeli niz fleksibilnosti u tom procesu. Želimo se usaglasiti čim prije kako bi konkretno mogli napredovati. Mora postojati realistična perspektiva pristupanja EU za zemlje na Balkanu, jer ne bi bilo dobro da se dogodi to da nešto obećamo, a kasnije od toga odustanemo", kazala je Merkel.

Na pitanje novinara kako Hrvatska kao mala i mlada država koja, uprkos njenom razvoju, ima probleme s implementacijom ljudskih prava koje se održava na granici s migrantima, može predvoditi evropsku zajednicu, Merkel je odgovorila:

"Moram reći da Hrvatska, kao jedna mlada država, itekako može unijeti svoje iskustvo jer su njena sjećanja oko pristupnog procesa vrlo svježa, za razliku od Njemačke čije pristupanje seže u daleku prošlost. Mislim da EU živi od toga da imamo različite perspektive i mislim da su veliki izazovi koje treba savladati. Iskreno rečeno, Njemačka ima iskustva s izbjeglicama i migrantima, ali iz perspektive jedne zemlje koja mora štititi vanjske granice, to izgleda drugačije nego li iz perspektive zemlje koja je u sredini šengenskog prostora", kazala je Merkel, te dodala:

"Stoga sam uvijek polagala veliku vrijednost na to da uspijemo sačuvati Šengen. Zbog toga smo danas saglasni u tome da imamo sporazum s Turskom, i samo ćemo tako moći razgovarati na isparavan način. Isto tako, bila bih spremna eventualno Turskoj, koja ima puno obaveza u tom smislu, dati dodatnu pomoć i o tome smo raspravljali."

Merkel je na kraju istakla kako mlade zemlje članice i one koje su već duže vremena članice čine jednu "zgodnu mješavinu".

"To će nas oživjeti i zbog toga se veselim hrvatskom predsjedavanju. Udružićemo naša iskustva", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije