Ex -Yu

"Merkelova potvrdila da Vučića smatra liderom u regionu"

"Merkelova potvrdila da Vučića smatra liderom u regionu"
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber | "Merkelova potvrdila da Vučića smatra liderom u regionu"
Tanjug

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel nedvosmisleno je potvrdila da predsjednika Srbije Aleksandra Vučića smatra neprikosnovenim liderom čitavog regiona, kaže zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Merkelova je nedavno bila u dvodnevnoj posjeti Beogradu pred kraj svoje šesnaestogodišnje vladavine, a Vesić ukazuje da je samim tim što je odabrala Srbiju za oproštajnu posjetu sa Zapadnim Balkanom, pokazala je da je naša zemlja ključni partner Njemačke u regionu.

"Za uspostavljanje izuzetnih političkih i ekonomskih odnosa između Beograda i Berlina, čiji je razvoj podsticala i sama Merkelova, bio je neophodan političar kalibra Vučića koji je umeo da zadobije njeno poverenje", smatra Vesić.

Navodi da Merkelova u predsjedniku Srbije vidi "političara kojem veruje i u čiju reč i politiku može da se pouzda", a ta njena ocjena je, kaže, utoliko važnija, jer je istakla da je prioritet Njemačke da Zapadni Balkan postane dio EU.

Njemačka i Srbija imaju različite poglede o Kosovu, a Vesić ističe da Merkelova nije insistirala na tom stavu niti bilo kakvom rješenju koje bi, dodaje, ponizilo Srbiju.

Kaže i da je stav Merkelove da treba dati prednost ekonomiji prije kompromisa u vezi sa KiM "trijumf Vučićeve politike koji se za takav put godinama zalaže u međunarodnoj zajednici".

"To što je ona rekla u Beogradu, a što danas možemo da čujemo u Parizu i Vašingtonu, pre 10 godina bilo je nezamislivo u međunarodnoj zajednici. Zato Vučić ima razloga za osmeh jer je uspeo da za Srbiju obezbedi nezamislivo", kaže Vesić u autorskom tekstu za "Novosti".

Dodaje i da su povjerenje i poštovanje dvije ključne riječi koje definišu buduće odnose Srbije i Njemačke, tim prije kada ih, naglašava, istakne Merkelova.

"Sreća je za Srbiju da je vodi Vučić, čovek i političar sa istim principima i sistemom vrednosti", zaključio je Vesić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije