Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Mesić se nada da će "njegov prijatelj" Haradinaj uskoro na slobodu

Mesić se nada da će "njegov prijatelj" Haradinaj uskoro na slobodu
Mesić se nada da će "njegov prijatelj" Haradinaj uskoro na slobodu
Tanjug

PRIŠTINA - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da se nada da će "njegov prijatelj" Ramuš Haradinaj uskoro biti na slobodi.

Nakon razgovora s kosovskim premijerom Isom Mustafom, Mesić se u Prištini sastao s rukovodstvom Alijanse za budućnost Kosova, prenosi RTK2.

On je rekao da se u Hrvatskoj s pažnjom prate dešavanja poslije Haradinajevog hapšenja.

"Takođe sam upoznat oko svih detalja nakon hapšenja mog prijatelja Ramuša Haradinaja, za koga se nadam da će se uskoro naći na slobodi", istakao je Mesić.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru u četvrtak, 2. marta, će saopštiti na javnoj sjednici odluku povodom zahtjeva Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Mesić je krajem januara izazvao veliku buru u javnosti u regionu kada je na Youtubu objavljen snimak na kojem on, navodno govoreći na sastanku 1992. u Novskoj poriče ustaške zločine u Jasenovcu.

Mesić na snimku tvrdi da je taj logor korišćen ne do kraja Drugog svjetskog rata, nego sve do 1947. godine - što tvrde i istorijski revizionisti okupljeni na ekstremnoj desnici.

On govori i da je to bio "radni logor", da su ljudi poslati u Jasenovac time bili su "praktično spaseni", jer je dolazak u Jasenovac značio da neće biti pobijeni, već korišćeni kao radna snaga.

Mesić kaže i da bi u Jasenovac trebalo dovesti "svjetsku komisiju" koja bi utvrdila "pravu istinu".

Bivši predsjednik Hrvatske se potom izvinio svima koje je, kako je naveo, uvrijedila njegova nesmotrena izjava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije