Ex -Yu

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

Milanović: Ovo je priprema za državni udar
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Milanović: Ovo je priprema za državni udar

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas, nakon odluke Ustavnog suda kojom mu se brani da bude mandatar, da mora da se poštuje volja većine biračkog tijela u Hrvatskoj i istakao da je odluka suda “priprema za državni udar”.

"Želio bih da umirim građane koji su ljuti. Ovo danas je ono što Ustavni sud može reći, ali ne može ništa da uradi. Izbori su održani, volja građana će određivati, a ne ustavne sudije. Gotovo je. Ne mogu ništa. Većina može odrediti za mandatara bilo koga", poručio je Milanović na konferenciji za medije.

Dodao je da protiv volje građana "nema pravnog lijeka".

"Ovo je priprema za državni udar. Ovo su predradnje da sutra kum korupcije Plenković kaže da ima odluku Ustavnog suda. Ta priča da je ustav iznad hrvatskih ljudi, to može smisliti čudan um, ako je uopšte um. Nemojte se bojati. Ovo je samo priprema Ustavnog suda da Plenković odbije Sabor", rekao je Milanović, prenosi Tanjug.

Istakao je da je za njega "implicitno glasalo mnogo ljudi".

"Ovdje se ne radi o meni, ovo je samo prikaz paničnog straha Plenkovića. Ja ne moram da budem mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi moralo da se poštuje. Ko će biti mandatar, odlučuje samo saborska većina. Ovo neće proći", naveo je hrvatski predsjednik.

Ustavni sud Hrvatske ranije danas odlučio je da Milanović, kao predsjednik zemlje i "zbog svojih izjava i ponašanja", ne može da bude mandatar za sastav buduće vlade.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović rekao je da je Milanović, za razliku od Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

Milanović se takvim izjavama i postupanjem stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Hrvatske ne može da bude, zaključio je Ustavni sud.

Milanović, kako se ističe, ne može da bude mandatar, ni premijer čak i ako podnese ostavku na mjesto predsjednika.

Za odluku glasalo je devet sudija, troje je bilo protiv, a jedna članica Ustavnog suda bila je odsutna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije