Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Milanović na Kninskoj tvrđavi uručio odlikovanja generalima

Milanović na Kninskoj tvrđavi uručio odlikovanja generalima
Foto: predsjednik.hr | Milanović na Kninskoj tvrđavi uručio odlikovanja
Fena

KNIN - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak naveče priredio je prijem na Kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 25. godišnjice Oluje i uručio odlikovanja generalima Hrvatske vojske i gardijskim brigadama HVO-a.

"Moramo ponoviti da je rat koji nam je bio nametnut bio nužan i pravedan, istaknuo je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH", Zoran Milanović.

Kazavši kako za sve postoji vrijeme, rekao je da je 25 godina "nakon velike pobjede u Domovinskom ratu vrijeme da se okupimo i ponovimo koliko su to velike stvari koje je mala grupa ljudi učinila i postigla, izlažući sebe, svoj život i sigurnost, u korist velikog broja ljudi, hrvatske nacije i države".

Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom penzionisanim generalima HV-a za izuzetan doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za uspjehe u vođenju i zapovijedanju jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za "iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu".

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su penzionisani general-pukovnik Miljenko Crnjac, penzionisani general-pukovnik Đuro Dečak, penzionisani general-pukovnik Marijan Mareković, penzionisani general-bojnik Rahim Ademi, penzionisani general-bojnik Luka Džanko, penzionisani general-bojnik Nojko Marinović, penzionisani general-bojnik Damir Krstičević, penzionisani general-bojnik Vinko Vrbanac i penzionisani brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić - Livno, 2. gardijska brigada HVO-a - Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi - Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB. Priznanje je primio Zlatan Mijo Jelić, nekadašnji zapovjednik ove jedinice, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin, a potvrdio je Sud BiH.

Predsjednik Milanović rekao je da dodjela odličja brigadama HVO-a nakon 25 godina "naš dug časti".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije