Ex -Yu

Milanović o Zakonu o kulturnom nasljeđu Srbije: Neka žive u iluziji

Milanović o Zakonu o kulturnom nasljeđu Srbije: Neka žive u iluziji
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL | Milanović o Zakonu o kulturnom nasljeđu Srbije: Neka žive u iluziji

DUBROVNIK - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas u Dubrovniku da u Srbiji prema dubrovačkoj književnosti "vlada konstanta kulturnog prisvajanja šleperskog tipa".

Milanović je komentarišući srpski Zakon o kulturnom nasljeđu, u kojem stoji da dubrovačka književnost pripada i srpskim i hrvatskom nasljeđu, kaže da je "dubrovačku književnost i kulturu nemoguće oteti".

"Na sigurnom smo. Budimo ponosni što neko to želi, a da ne može. Poistovjećivanje Srba s dubrovačkom književnosti i istorijom je nikakvo. Neka žive u iluziji. Mi ne pokušavamo da prisvojimo Stefana Lazarevića ili Stevana Dečanskog. Budite i hladni, pomalo i oholi", naveo je Milanović, koji u Dubrovniku boravi povodom praznika svetoga Vlaha i Dana grada.

Podsjetio je da mnogi Hrvati identitetom potiču iz BiH, gdje se događa ono što, kako je naveo, nije dobro niti vodi prema dobrom.

"Hrvatski politički narod treba našu podršku i solidarnost. Godinama smo slušali tuđe prekore, ultimatume, želje i pozdrave, a mi smo strpljivo i krotko radili svoj posao. A sad, potpuno svjesni ko smo, imamo pravo da civilizovano postavimo zahtjeve i iskažemo svoj stav. Onaj ko na to nije spreman, ne koristi državu kako treba da je koristi", poručio je Milanović.

I izaslanica hrvatskog premijera i ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ponovo je kritikovala Srbiju zbog Zakona o kulturnom nasljeđu.

Ona je rekla da su se Dubrovnik i dubrovačka kulturna baština nedavno našli na meti, kako je navela, "srpskih prisvajača i otimača, istih onih koji su prije 30 godina Dubrovnik zasipali granatama".

"Vlada RH znaće da zaštiti hrvatske interese, kao i svaki građanin Dubrovnika. Dubrovačka književnost renesanse i baroka zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi. Dubrovački pisci su stubovi hrvatskog kanona, a idiom dubrovačke književnosti bio je jedan od krunskih argumenata u jezičkoj standardizaciji, kao i uzor hrvatskim obnoviteljima i kreatorima nacionalne ideje. To znamo svi mi, a znaju i prisvajači", rekla je Obuljen Koržinek, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije