Ex -Yu

Milanović pisao šefu NATO-a: BiH glavna tema, veto ne spominje

Milanović pisao šefu NATO-a: BiH glavna tema, veto ne spominje
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Milanović pisao šefu NATO-a: BiH glavna tema, veto ne spominje
Tanjug

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poslao je pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, a nakon što je u nekoliko navrata rekao da će blokirati prijem Švedske i Finske u Alijansu dok se ne izmijeni izborni zakon u BiH.

U pismu u koje su Dnevnik Nove TV i DNEVNIK.hr imali uvid Milanović, međutim, ne pominje veto.

U pismu kaže da Švedska i Finska imaju snažno partnerstvo s NATO-om, a da su zahtjevom za punopravno članstvo odabrale novi strateški pravac kako bi obezbijedile zaštitu nacionalnih bezbjednosnih interesa, "motivisani ruskom agresijom na Ukrajinu".

Milanović ističe da je Hrvatska uvijek dijelila zajedničku zabrinutost zbog ranjivosti istočnog krila NATO, kao i da aktivno učestvuje u misijama poput one u Avganistanu i da zbog toga sada očekuje od saveznika da čuju da je Hrvatska zabrinuta i da je podrže u tome.

Objasnio je složenu situaciju u BiH koja direktno utiče i na Hrvatsku navodeći da je BiH država čija stabilnost zavisi od "jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, kako je to je definisano u Dejtonskom sporazumu".

"Hrvatskoj, koja dijeli više od 1.000 kilometara granice s BiH, u vitalnom je interesu da ima stabilnog susjeda, a pogoršanje situacije tamo ugrožava i našu bezbjednost", naveo je Milanović.

Dodao je da je Hrvatska bila "jako razočarana što međunarodni medijatori nisu bili uspješni u postizanju dogovora o izmjenama izbornog zakona" i ocjenjuje da je zbog toga BiH raspisala izbore "prema pravilima koja su diskriminatorska i protivustavna".

Kaže i da većina državnika nije svjesna izborne nejednakosti u BiH i da to može da ima ozbiljne posljedice i da izazove bezbjednosnu krizu ako koincidiraju s ostalim rastućim političkim tenzijama.

"Dok razmatramo aplikaciju Finske i Švedske tražim da ozbiljnije uzmete u obzir našu zabrinutost zbog nepostojanja izborne reforme u BiH", naveo je Milanović i poručio da "nije kasno da se zaustave još jedni izbori koji krše prava Hrvata i da se zaustavi dalja destabilizacija zemlje".

Milanović je još zamolio Stoltenberga da pismo podijeli sa svim šefovima država i vlada članica NATO.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije