Ex -Yu

Milanović u Janjevu: "Dolaze u večernje sate kako ne bi vidjeli u kakvom su stanju naši domovi"

Milanović u Janjevu: "Dolaze u večernje sate kako ne bi vidjeli u kakvom su stanju naši domovi"
Foto: Srna | Milanović u Janjevu: "Dolaze u večernje sate kako ne bi vidjeli u kakvom su stanju naši domovi"

LIPLJAN - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je u posjeti Kosovu i Metohiji, večeras je stigao Janjevo, naseljeno Hrvatima, Janjevcima.

Janjevački fratar Mate zahvalio je Milanoviću za posjetu za koju je rekao da im je od značaja, te ga je upoznao sa teškom ekonomskom situacijom u kojoj žive Janjevci.

Jedan od mještana nije bio zadovoljan što je predsjednik Hrvatske stigao u ovo mjesto po mraku.

"Svi u Janjevo dolaze, pa i predsjednik Milanović, u večernje sate kako ne bi vidjeli u kakvom su stanju naši domovi, koliko porušeni i opljačkani odaju sliku našeg života", rekao je ovaj Janjevac Srni.

U ovom selu opstalo je manje od stotinu Hrvata među kojima i dvadesetak učenika. Janjevo je po broju stanovnika na drugom mjestu poslije Letnice u opštini Kosovska Vitina.

Kuće Janjevaca su opljačkane i obijene, a znatan broj je spaljen što je jedan od osnovnih razloga raseljavanja i opasnosti da za najviše deceniju ostane samo na istorijskim kartama upisano kao mjesto u kome su živjeli nasljednici Dubrovčana.

Mještanin Paško Barišić smatra da iz njihovog sela više i nema ko da se iseli, jer je sve što je bilo sposobno otišlo u Hrvatsku.

"Ostalo je staro i ono 'u pola života', uz nekoliko mališana koji zajedno sa romskom djecom pohađa nastavu koju u našem selu organizuje i finansira Republika Srbija", rekao je Barišić.

Janjevci se nadaju da će Milanović za razliku od Stipe Mesića koji je prije desetak godina posjetio Janjevo i obećao "svekoliku pomoć", istrajati u zahtjevu da se Hrvatima ma koliko mali broj njih živio u južnoj srpskoj pokrajini obezbijede ustavom zagarantovana prava kao što je to slučaj sa manjinskim zajednicama Turaka, Roma, Aškalija i Egipćana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije