Ex -Yu

Milinčić: Lazanski posljednji put podiže tiraž

Milinčić: Lazanski posljednji put podiže tiraž
Foto: Tanjug/Zoran Žestić | Milinčić: Lazanski posljednji put podiže tiraž

BEOGRAD - Komemoracija ambasadoru Srbije u Rusiji Miroslavu Lazanskom održana je danas u Beogradu u prisustvu porodice, zvaničnika Srbije, političara iz regiona, kao i kolega i prijatelja ovog diplomate i jednog od najpoznatijih srpskih novinara.

Od Lazanskog su se oprostili generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović, kolumnista "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović, glavni i odgovorni urednik srpske redakcije "Sputnjika" Ljubinka Milinčić i novinar "Politike" Aleksandar Apostolovski, a komemoraciji je prisustvovao i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Mlađen Cicović.

Starović je govorio o životnom i profesionalnom putu Lazanskog, ističući da je kao novinar intervjuisao najveće svjetske državnike i da se uvijek uspješno nosio s izazovima.

Starović je podsjetio da je Lazanski bio i poslanik Srpske napredne stranke prije nego što je u julu 2019. godine izabran za ambasadora Srbije u Moskvi.

Smajlovićeva, koja je sa Lazanskim sarađivala u "Politici", istakla je da je on bio najčitaniji novinar najstarijeg lista u Srbiji i njegova najveća zvijezda.

"Čitaoci su ga voleli i osećali su da radi za njih, on im je uzvraćao ljubavlju. Rado je razgovarao sa čitaocima, nikada ne nastupajući sa visine. Nikada nikome nije crtao metu, niti je udarao ispod pojasa", rekla je Smajlovićeva.

Nekadašnji glavni i odgovorni urednik "Politike" za Lazanskog je rekla i da je bio dobri duh redakcije, jer se uvijek šalio i prihvatao šale i na svoj račun.

Smajlovićeva je otkrila kako je Lazanski predsjednika Rusije Vladimira Putina ubijedio da se fotografiše sa "Politikom".

"Lazanski je tokom intervjua tražio od Putina da drži 'Politiku' tokom fotografisanja, što se nije dogodilo, ali Laza nije odustao. Putin je došao u Srbiju i Laza je na svečanom prijemu uspeo da dođe do njega i da mu da 'Politiku', a onda je izdejstvovao i da se to fotografiše", ispričala je Smajlovićeva.

Milinčićeva je istakla da je Lazanski sve čega se prihvatao radio s ogromnom ljubavlju, ocjenjujući da je to bio ključ njegovog uspjeha.

"Kada sam svojeremeno kolege u 'Sputnjiku' obavestila da u redakciju dolazi Lazanski, pitali su šta će da radi. Rekla sam: 'Nek radi šta hoće, on je Lazanski!' I tako je i bilo. Sve što je radio podizalo je tiraž. Ovih dana sa tugom konstatujemo da nam Lazanski poslednji put podiže tiraž", zaključila je Milinčićeva.

Apostolovski je rekao da je vrijeme moglo da se okrene naopačke, ali je vijest o smrti Lazanskog i njegovom odlasku bila vijest dana.

"Bio je omiljen u svakom smislu, a kolumne koje su bile maestralne pisao je u cajtnotu kao i svi veliki novinari", naveo je Apostolovski.

Lazanskog je, kako kaže, doživljavavao kao jedinog novinara na jugoslovenskim prostorima koji je imao status pop zvijezde.

"Bio je Zdravko Čolić srpskog i jugoslovenskog novinarstva, tako sam ga ja zvao", zaključio je novinar "Politike" na komemoraciji koja je održana u sjedištu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Miroslav Lazanski novinarsku karijeru započeo je u Zagrebu, odakle se 1991. godine preselio u Beograd. Ostaće zapamćen kao vrhunski vojni analitičar, spoljnopolitički komentator i kolumnista.

Lazanski je preminuo 4. avgusta u 71. godini u Beogradu od posljedica srčanog udara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije