Ex -Yu

Milošević na komemoraciji u Donjem Lapcu: Nema mjesta za srpske žrtve

Milošević na komemoraciji u Donjem Lapcu: Nema mjesta za srpske žrtve
Foto: N.N. | Milošević na komemoraciji u Donjem Lapcu: Nema mjesta za srpske žrtve

DONJI LAPAC - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević rekao je danas na komemoraciji žrtvama hrvatske akcije "Oluja" u Donjem Lapcu da u državnom i službenom narativu Hrvatske nema mjesta za srpske žrtve stradale u toj akciji.

Milošević je ispred spomenika stradalim civilima u ovom mjestu rekao da je pretpostavka pomirenja poštovanje i empatija prema svim žrtvama.

"Ja ne posjedujem istinu o `Oluji`, ali znam da država tada nije spriječila pljačku, već je pokrivala grabež. Nema tadašnjeg načelnika, gradonačelnika ili župana koji nije potpisao neki papir kojim je pokrio odnošenje svega što se moglo natovariti i odnijeti", rekao je Milošević.

Milošević je podsjetio da je, prema izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora, cijelo mjesto Donji Lapac zapaljeno, osim kuća koje su bile potrebne smještaj hrvatskih vojnika i policajaca, a bile su obilježene velikim slovima "MUP" ili "HV", saopšteno je iz SNV.

Načelnik opšine Donji Lapac Ilija Obradović rekao je da hrvatsko društvo ne smije dozvoliti da ga "žrtve dijele" već tu energiju podjela treba da preusmjeri u energiju progresa da bi pokrenuli povratničke ruralne sredine.

"Svakim danom nas je ovdje sve manje, naša sela izumiru", naveo je Obradović.

Programski direktor Incijative mladih za ljudska prava Nikola Puharić ukazao je na važnost procesuiranja zločina koji su se desili, jer samo jedna pravosnažna presuda nije dovoljna.

U okviru komemorativnog obilježavanja u spomen na žrtve "Oluje" u organizaciji SNV-a, uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava, u Crkvi Silaska Svetog Duha na apostole služen je i parastos za nestale i ubijene tokom i nakon te akcije.

Tokom akcije "Oluja" ubijeno je oko 2.000 Srba, dok ih je više od 250.000 protjerano sa svojih vjekovnih ognjišta.

Hrvatska ovaj dan obilježava kao "Dan pobjede i domovinske zahvalnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije