Ex -Yu

Ministarka o nasilju u Barajevu: Protiv djevojčica se može voditi postupak

Ministarka o nasilju u Barajevu: Protiv djevojčica se može voditi postupak
Foto: Printscreen | Ministarka o slučaju nasilja u Barajevu: Protiv djevojčica se može voditi postupak

BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da su dvije djevojčice, protiv kojih su zbog maltretiranja drugarice u srednjoj školi u Barajevu podnesene krivične prijave, starije od 14 godina i da se, prema tome, protiv njih može voditi postupak.

Kuburović je na televiziji Pink objasnila da se, prema srpskim propisima, protiv djece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja.

"Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela predviđa da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, prema Porodičnom zakonu postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta. U slučaju u Barajevu je reč o deci koja su starija od 14 godina, tako da može da se vodi postupak", rekla je Kuburović.

Kuburović je istakla da se vršnjačko nasilje tretira i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

"Predvideli smo situacije koje se odnose i na ovakve slučajeve, vodili računa o ranjivim grupama, a deca to jesu", rekla je Kuburović.

Ona je navela da Ministarstvo pravde uglavnom reaguje u situaciji kada treba represivno delovati, kada se nasilje dogodi, ali da cijelo društvo treba da se bori protiv nasilja.

"Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno. To je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako ko primeti nasilje to i prijavi i pravovremeno reaguje", navela je Kuburović.

Po nalogu Odjeljenja za maloljetnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu policija je podnijela krivičnu prijavu za nasilničko ponašanje protiv I.O. (15) i D.I. (14), koje su šamarale A.M. (15) u srednjoj školi u Barajevu, koja je tom prilikom zadobila i povredu.

U toku postupka biće obavljeno saslušanje djevojčica osumnjičenih za nasilje, kao i oštećene, a radiće se i veštačenje povrede koju je zadobila, rečeno je ranije Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu.

U slučaj će biti uključeni roditelji i centar za socijalni rad, a odluku o kazni, odnosno nekoj od vaspitnih mjera, donijeće sudija za maloljetnike.

Snimak na kojem se vidi kako dvije učenice šamaraju treću dok se sve snima telefonom obišao je društvene mreže i izazvao reakcije javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije