Ex -Yu

Ministarstvo odbrane Srbije zatražilo izvinjenje od Hrvatske

Ministarstvo odbrane Srbije zatražilo izvinjenje od Hrvatske
Foto: N.N. | Ministarstvo odbrane Srbije: Hrvatske se osramotiila

BEOGRAD - Ministarstvo odbrane izrazilo je danas ogorčenje i zatražilo izvinjenje zbog sramnog postupanja organa Republike Hrvatske koji su zabranili delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uđu u tu zemlju i prisustvuju obilježavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

"Zabraniti odlazak na pomen pobijenim jasenovačkim mučenicima znači da se žrtve ne poštuju, a njihova tragedija vređa i sakriva. Danas je Republika Hrvatska osramotila sebe i povredila sećanje na ustaške žrtve", ocenilo je Ministarstvo u saopštenju.

Oni ukazuju da sprečiti iskazivanje poštovanja poklanoj jasenovačkoj djeci znači stati na stranu njihovih dželata.

U saopštenju se podsjeća da je delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku gdje su kao i prethodnih godina, oficiri, podoficiri, kadeti i učenici krenuli na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika.

MO navodi da je delegacija na vrijeme i po uobičajenoj proceduri prijavljena da će prisustvovati manifestaciji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Na manifestaciji je planirana služba pravoslavnih sveštenika, a nakon liturgije osvještavanje slavskog kolača i žita na grobnoj humci kod Kamenog cveta u Spomen kompleksu Jasenovac.  "Kršeći sva moralna i zakonska načela Republika Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje", ukazuje MO.

U saopštenju se navodi da je članovima delegacije Ministarsva odbrane i Vojske Srbije zatraženo da izađu iz vozila, izvršen je pretres njihovih stvari, a uzeti su im i pasoši na dodatno skeniranje.

Prema riječima vođe delegacije pukovnika dr Saše Milutinovića, delegacija od 11 članova putovala je u civilnoj odjeći.

Pripadnici granične policije Hrvatske izvršili su pretres ličnih stvari članova delegacije i uočili službene uniforme članova delegacije. Neformalno im je rečeno da nemaju saglasnost Ministarstva odbrane Repulike Hrvatske da u Hrvatsku unesu uniforme, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je zatražila odobrenje da uđu u Hrvatsku bez uniformi, na šta im je oficir granične policije odgovorio da danas neće ući.

"Nakon toga, nije im dozvoljen ulazak, izdate su im odbijenice, koje su članovi delegacije odbili da potpišu. Formalni razlog odbijanja je „Nema odgovarajuće dokumentacije kojom bi opravdao svrhu i uvjete svog boravka - dokazi za putovanja iz drugog razloga", navodi Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije