Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Ministarstvo pravde Srbije o protestnoj noti BiH: Sudovi u Srbiji samostalni

Ministarstvo pravde Srbije o protestnoj noti BiH: Sudovi u Srbiji samostalni
Foto: Ilustracija | Ministarstvo pravde Srbije o protestnoj noti BiH: Sudovi u Srbiji samostalni
Anadolija

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije danas je, povodom protestne note koju je Bosna i Hercegovina uputila zbog prvostepene presude Huseinu Mujanoviću, saopštilo da su javna tužilaštva i sudovi u Srbiji samostalna i nezavisna u svom radu i da postupaju, kako u skladu sa zakonima Srbije, tako i potvrđenim međunarodnim ugovorima i opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je juče državljanina BiH Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog ratnog zločina.

"Uzimajući to u obzir, protest koji je uputila Bosna i Hercegovine predstavlja pokušaj politizacije borbe protiv ratnih zločina, koja se u Srbiji nalazi u rukama pravosudnih organa, a ne u rukama dnevne politike", ocijenili su iz Ministarstva pravde Srbije.

Iz Ministarstva su ukazali i da stub savremenog pravnog poretka i vladavine prava počiva na tome da nijedno krivično djelo koje se ma gde izvrši ne smije da ostane nekažnjeno, a što se posebno odnosi na teške zločine protiv međunarodnog humanitarnog prava.

"Iz tog razloga, Srbija je u svom Ustavu i zakonodavstvu prihvatila nezastarevanje za gonjenje krivičnih djela ratnih zločina, kao i univerzalnu nadležnost u pogledu teritorijalne primjene krivičnog zakonodavstva Srbije. Iz toga proističe da se u slučaju procesuiranja ratnih zločina primjenjuje krivično zakonodavstvo Srbije bez obzira da li su se isti dogodili na teritoriji Srbije ili na nekom drugom mjestu. Na taj način onemogućeno je izbjegavanje krivične odgovornosti lica osumnjičenih za ratne zločine bjekstvom u neku drugu državu ili pozivanjem na teritorijalnu primjenu zakona", dodali su.

Kako su istakli, uzimajući to u obzir zakoni Srbije su proklamovali univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, a naročito zločina koji su se dogodili u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

U skladu sa navedenim postupili su i specijalizovani državni organi Srbije za suzbijanje ratnih zločina - Tužilaštvo za ratne zločine, i Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine, u postupku protiv bivšeg komandanta armije Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića, koga je 6. jula, Viši sud u Beogradu prvostepeno osudio "na deset godina zatvora za ratni zločin protiv srpskih civila počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva".

"Pravosudni organi Srbije pokazali su spremnost da jednako procesuiraju sva lica bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. U skladu sa tim, Srbija je usvojila i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja je donijeta u saradnji sa Evropskom unije. Za Srbiju procesuiranje ratnih zločine nije i ne može biti pitanje dnevne politike, nego pitanje vladavine prava", zaključili su iz Ministarstva pravde Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije