Ex -Yu

Mirku Velimiroviću uslovna kazna zbog "pokušaja terorizma"

Mirku Velimiroviću uslovna kazna zbog "pokušaja terorizma"
Foto: Ilustracija | Mirku Velimiroviću uslovna kazna zbog "pokušaj terorizma"

PODGORICA - Viši sud u Podgorici kaznio je Mirka Velimirovića sa šest mjeseci zatvora uslovno na osnovu sporazuma o priznanju krivice tokom suđenja optuženima za državni udar u oktobru 2016. godine na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Velimirović će ići u zatvor, ako u narednih godnu dana napravi sličan prekršaj. 

On je priznao da je dobio novac od svjedoka saradnika Saše Sinđelića, za koji je od Albanaca sa Kosova i Metohije kupio oružje, a potom ga bacio u jezero u blizini Zubinog Potoka i nakon toga došao u Crnu Goru i sve ispričao policiji i tužilaštvu. 

Advokati i optuženi traže da presuda ne uđe u spise predmeta. 

Na današnjem suđenju za pokušaj terorizma na dan izbora ponovo je u sudnici pregledan CD dostavljen uz privremeno oduzete predmete od svjedoka saradnika Saše Sinđelića. 

Na snimku se vidi Sinđelić koji pokazuje stvari koje je predao kada se, kako je naveo, osjetio ugroženim. 

Tokom prethodnog pretresa, Sud je odbio zahtjev advokata odbrane da bude ukinut pritvor optuženima Bratislavu Dikiću, Draganu Maksiću i Slavoljubu Đorđeviću.

Advokati su zahtijevali ukidanje pritvora zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženih koji su obećali da ne namjeravaju da bježe. 

Ambasada Srbije u Podgorici pomenuta je kao eventualni smještaj optuženih, ali je na kraju Sud odbio njihove prijedloge. 

Optužnicom Specijalnog crnogorskog tužilaštva obuhvaćeni su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, državljani Srbije Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. 

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca Df-a Ananija Nikića vodi posebno. 

Suđenje je danas prekinuto i biće nastavljeno 11. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije