Ex -Yu

Mirno na sjeveru KiM, protesti Srba nastavljeni

Mirno na sjeveru KiM, protesti Srba nastavljeni
Foto: Tanjug | Mirno na sjeveru KiM, protesti Srba nastavljeni

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla mirno, a ispred opštinskih zgrada u Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu jutros je okupljen manji broj građana.

U opštinskim zgradama su i dalje pripadnici tzv. kosovske policije i specijalci, koje obezbjeđuju vojnici Kfora raspoređeni oko zgrada opština, prenosi RTRS. Između pripadnika međunarodne mirovne misije i građana su bodljikava žica i metalna ograda na koju su građani postavili srpske zastave.

U Zvečanu su pripadnici Kfora raspoređeni i na pet prilaznih tačaka gradu, kako bi spriječili prolazak specijalaca u blizini građana koji protestuju. To je bio jedan od zahtjeva Srpske liste u cilju sprečavanja eventualnih incidenata.

Građani na protestima u tri opštine zahtijevaju da se pripadnici takozvane specijalne policije povuku iz opština na sjeveru Kosova i da novi gradonačelnici izabrani 23. aprila na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u opštinske prostorije.

Takođe zahtijvaju oslobađanje Srba uhapšenih tokom protesta u Zvečanu 29. maja, kada je zbog nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru došlo do sukoba između tzv. kosovske policije i pripadnika Kfora sa građanima.

Tom prilikom povrijeđeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije. Od Srba uhapšenih poslije sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije