Ex -Yu

Misija "Halijard" - 76 godina od herojskog podviga srpskog naroda

Misija "Halijard" - 76 godina od herojskog podviga srpskog naroda
Foto: Tanjug | Misija "Halijard" - 76. godina od herojskog podviga srpskog naroda

GORNJI MILANOVAC – Na Galovića polju u Pranjanima danas se obilježava 76. godina od Misije Halijard, a u okviru ceremonije svečanog obilježavanja, zvanično će biti otvoren i aerodrom izgrađen u čast jedne od najvećih akcija spašavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu.

Ceremoniji prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, potpredsjednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, osnivač Fondacije Halijard Džon Kapelo, lokalni zvaničnici...

Na početku ceremonije intonirane su himna "Bože pravde" i himna SAD, nakon čega su prisutni zvaničnici položili vijnce u novoizgrađenom Memorijalnom kompleksu i na taj način odali počast američkim precima koji su sa ovog mjesta spašeni i srpskim precima, koji su spasili više od 500 američkih pilota 1944 godine.

Ove godine, zbog epidemije virusa korona, na Galovića polju nema građana.

Prije 76. godina, u Pranjanima, na Galovića polju, u okviru Misije Halijard, srpski narod, mještani i pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića spasili su više od 500 američkih pilota.

Na mjestu, gdje je 1944. godine napravljena improvizovana pista od kamenja sa koje su piloti evakuisani, izgrađena je za prethodna dva mjeseca travnata pista za male i sportske avione.

Dodik: I Srpska će u narednom periodu obilježavati spasavanje savezničkih pilota

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će i na Ozrenu, u Republici Srpskoj biti napravljen isti monument i organizovano obilježavanje kao i u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, gdje su u akciji "Halijard" spasavani saveznički piloti.

U obraćanju na obilježavanju 76 godina od operacije "Halijard", najveće akcije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca, Dodik je rekao da je isti takav improvizovani aerodrom u Drugom svjetskom ratu bio i na Ozrenu kod Doboja gdje su Srbi spasavali savezničke pilote, te dodao da će u narednom periodu i tu biti organizovano obilježavanje.

Dodik je naglasio da je na čudan način ovaj vazdušni most spojio Pranjane i mjesto na Ozrenu i spasio mnogo ljudi.

On je istakao značaj te akcije koja je ukazivala da je Jugoslovenska vojska u otadžbini bila dio savezničkih snaga i da je to značilo uspostaviti nova prijateljstva, što srpski narod nosi u sebi.

"Srbija je bila okupirana od Nijemaca, a Srbi su bili opredijeljeni da izgrade aerdorom da pomognu saveznicima", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da mu je posebna čast što je danas u Prnjanima da obilježi ovaj događaj, koji tokom svih proteklih godina nisu uspjeli da satru.

"Otadžbinska vojska je bila dio savezničkih snaga, ponosan sam na ove ljude i na moje ljude sa Ozrena što su uradili", rekao je Dodik i dodao da su Srbi u Drugom svjetskom ratu bili na istoj strani sa saveznicima.

Spasavanje je organizovano od avgusta 1944. godine, sa pista napravljenih u ruralnim dijelovima okupirane Srbije i trajalo je do decembra iste godine.

Više od 500 vazduhoplovaca evakuisano je iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se o njima brinuo i omogućio da budu evakuisani i vraćeni u otadžbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije