Ex -Yu

Mišja groznica registrovana u više hrvatskih županija

Mišja groznica registrovana u više hrvatskih županija
Foto: Image by ❤️A life without animals is not worth living❤️ from Pixabay | Mišija groznica registrovana u više hrvatskih županija

ZAGREB - U više hrvatskih županija zabilježeni su slučajevi mišije groznice - virusne bolesti koja ostavlja ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, slučajevi su zabilježeni na području Gorskog Kotara, u okolini Karlovca, Zagreba, u Zagrebačkoj te Brodsko-posavskoj županiji.

Izvor zaraze su mišoliki glodavci, a osoba se najčešće zarazi boraveći u prirodi, ali i prilikom čišćenja tavana ili podruma jer je za zarazu dovoljan udah prljavštine.

Na području Gorskog kotara zabilježeno je 20-ak slučajeva mišije groznice.

Iz Uprave šuma Podružnica Delnice navode da ih ne mogu suzbiti hemijskim preparatima jer su potpisnici evropskog sertifikata koji to zabranjuje, a da ih s druge strane ne mogu suzbiti ni klopkama, jer ih tada moraju fizički ukloniti.

"Tako da, zapravo, ostavljamo prirodi da to rješava", kaže Ivana Pečnik Kastner iz Uprave.

Iz Doma zdravlja Delnice navode da se nakon inkubacije, koja traje od sedam do 10 dana, pojave prvi simptomi bolesti - temperatura praćena bolovima u lumbalnom dijelu i to predjelu bubrega, prenosi HRT.

"Neko može čak završiti na dijalizi dan-dva, nakon čega se funkcija bubrega smiri", navodi epidemiolog Marinka Kovačević.

Broj ovih prenosilaca zaraze povećao se usljed blage zime i obilja hrane, pa se preporučuje da se u prirodi ne sjedi direktno na tlu, ne ostavlja hrana i piće, niti pije voda iz potoka.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali može imati ozbiljne posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije