Ex -Yu

Misija iz EU posmatraće izbore na Kosovo

Misija iz EU posmatraće izbore na Kosovo
Foto: Ilustracija | Misija iz EU posmatraće izbore na Kosovo

PRIŠTINA - Evropska unija rasporedila je posmatračku misiju (EOM) na KiM kako bi sprovela nepristrasno i nezavisno posmatranje prijevremenih parlamentaranih izbora zakazanih za 6. oktobar.

Kako je saopšteno, oni dolaze na poziv kosovskog predsjednika, a misija će procijeniti u kojoj mjeri su izbori usklađeni sa kosovskim zakonima, kao i sa međunarodnim standardima za izbore.

Glavna posmatračica EU EOM-a, Viola fon Kramon-Taubadel, članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, rekla je u Prištini da je to peta misija EU za posmatranje izbora od 2013. godine. 

Osnovni tim od devet analitičara stigao je u Prištinu 7. septembra, a 18 dugoročnih posmatrača je 15. septembra raspoređeno širom KiM, kako bi svih 38 opština bilo pokriveno. 

Ukupno 36 kratkoročnih posmatrača, kao i delegacija članova Evropskog parlamenta i predstavnici država članica EU u Prištini, pridružiće se Misiji neposredno pre dana izbora. 

Procese glasanja i brojanja 6. oktobra posmatraće oko 100 posmatrača iz država članica EU, Norveške i Švajcarske. 

Misija će izdati preliminarnu izjavu ubrzo nakon dana izbora i ostaće u Prištini da do samog kraja posmatra proces objavljivanja rezultata. 

Konačni izveštaj, koji će sadržati preporuke za buduće izbore, biće predstavljen otprilike dva do tri mjeseca kasnije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije