Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Mitropolit Amfilohije: Dokument iz 1919. godine potvrđuje crkvenu imovinu

Mitropolit Amfilohije: Dokument iz 1919. godine potvrđuje crkvenu imovinu
Foto: N.N. | Mitropoit Amfilohije: Dokument iz 1919. godine potvrđuje crkvenu imovinu
Srna

Podgorica - NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfolohije izjavio je da Mitropolija ima dokument iz 1919. godine u kome stoji šta tačno pripada državi Crnoj Gori, što će predstaviti i međunarodnoj javnosti.

"Od svih crkava samo jedna kapela u bolnici Danilo Prvi upisana je kao državna imovina, sve ostalo je pripadalo crkvi. I 1868. i 1878. godine i za vrijeme kralja Nikole navodi se šta je državno, šta je vladarske kuće, a šta je crkveno", rekao je mitropolit Amfilohije za RTS.

On je poručio da Mitropolija crnogorsko-primorska traži da se crkvena imovina koja je oduzeta poslije Drugog svjetskog rata vrati, što je i urađeno 2000. godine, ali je ta odluka poslije ukinuta.

Mitropolit Amfilohije kaže da se nada da će crnogorske vlasti shvatiti da politici ne mogu da podređuju biće Crne Gore, njenu istoriju, a pogotovo duhovnost, te da bi usvajanje zakona kojim bi imovina crkve postala državna bio nastavak zločina izvršenog rušenjem crkve na Lovćenu poslije Drugog svjetskog rata.

Govoreći o poruci koju je poslao na današnjem Trojičindanskom saboru ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje je pozvao crnogorske vlasti da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski i "da ne stvaraju razdore i mržnju", mitropolit Amfilohije je rekao da se nada se da će crnogorske vlasti to razumjeti.

"To nije samo moja poruka i episkopskog savjeta, već i poruka čitavog naroda, sveštenstva i monaštva", naglasio je mitropolit Amfilohije.

Ako vlasti u Podgorici zaista hoće istinsku budućnost Crne Gore, kaže mitropolit Amfilohije, ne mogu je graditi na drugim, osim na temeljima na kojima je sagrađena i građena kroz vijekove, naročito do 1918. i nakon toga sve do danas.

Na kritike da je Sabor bio političkog karaktera, mitropolit Amfilohije kaže da je svakom na skupu bilo jasno da tu nema nikakve veze sa politikom.

"To je crkva božja i narod koj je iznade svega vjeran Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju Ostroškom", naveo je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, vlasti ne mogu da podređuju svojoj politici "biće Crne Gore i njenu sveukupnu istoriju", pogotovo njenu duhovnost.

Na tvrdnje crnogorskih vlasti vlasti da je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo mitropoliju, mitropolit Amfilohije kaže da je on samo potvrdio odluku crkve, nekadašnje Pećke patrijaršije na saboru koji je predvodio mitropolit crnogorski.

"Sve sveštenstvo i monaštvo je tada prišlo i objedinilo se. To jedinstvo traje do danas. Nadam se da će to vlast shvatiti, da je to protiv bića Crne Gore i njene duše i protiv evropskih zakona", zaključio je mitropolit Amfilohije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije