Ex -Yu

Mitropolit Joanikije: Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore će biti potpisan

Mitropolit Joanikije: Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore će biti potpisan
Foto: Tanjug/Arhiva | Mitropolit Joanikije: Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore će biti potpisan

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da će Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore biti potpisan, jer je to važan dokument i civilizacijsko dostignuće.

Mitropolit Joanikije je istakao da će inicijativa trajati sve dok ne bude potpisan Temeljni ugovor, ali da ne može govoriti o rokovima kada bi moglo doći do potpisivanja.

"Ono što je bitno jeste da Crkva živi i sa i bez ugovora, ali ponavljam to je jedno civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao", istakao je mitropolit Joanikije.

Prema riječima mitropolita, sigurno je da bi položaj SPC bio još bolje definisan, jer bi država i Crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podjeli nadležnosti, kao na primer što je regulisano sa Rimokatoličkom crkvom.

"To treba svakoj civilizovanoj državi", izjavio je mitropolit Joanikije za Televiziju "Nikšić".

Mitropolit je istakao da je korektna saradnja sa Vladom Crne Gore, ali da Crkva ne želi da se miješa u poslove Vlade.

"Vidimo nedostatke i probleme u današnjoj vlasti, ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rješavaju svoje probleme, neka nađu rješenje", istakao je vladika Joanikije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije