Ex -Yu

Mogerini: Status kvo između Beograda i Prištine je neodrživ

Mogerini: Status kvo između Beograda i Prištine je neodrživ
Foto: Tanjug/AP | Mogerini: Status kvo između Beograda i Prištine je neodrživ

BEOGRAD - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je da posljednji događaji na Kosovu i Metohiji pokazuju da status kvo između Srbije i Kosova nije održiv i da Beograd i Priština moraju da se vrate dijalogu i pokušaju da postignu sporazum o normalizaciji odnosa.

Mogerinijeva je izrazila nadu da će dijalog Beograda i Prištine uskoro biti obnovljen i dodala da je uvjerena da je sporazum (o normalizaciji odnosa) moguće postići, te da je u kontaktu sa obje strane.

"Uvjerena sam da je sporazum moguć, ako se steknu uslovi za nastavak pregovora na najvišem nivou, ali potrebno je ispuniti preduslove za to, prije svega ukinuti takse Kosova na robu iz centralne Srbije i BiH", rekla je ona novinarima u Briselu.

Mogerinijeva je navela da je na samitu Procesa Brdo-Brioni prije tri sedmice u Tirani razgovarala sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i samoproglašenog Kosova Hašimom Tačijem, i dodala da je uvjerena da su obje strane svjesne svojih interesa, prenose beogradski mediji.

Naoružani pripadnici Specijalne jedinice kosovske policije - ROSU upali su juče na područje četiri srpske opštine na sjeveru Kosova.

Generalni direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj rekao je da je u akciji, koja je sprovedena na širem području Kosova, uhapšeno 19 policajaca - 11 Srba i po četiri Albanca i Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije