Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Mogerini: Vjerujem u dijalog Beograda i Prištine

Mogerini: Vjerujem u dijalog Beograda i Prištine
Foto: N.N. | Mogerini: Vjerujem u dijalog Beograda i Prištine
Tanjug

BRISEL - Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini izjavila je danas da vjeruje da je u dijalogu Beograda i Prištine rješenje i dalje moguće.

Mogerinijeva je to kazala odgovarajući na novinarsko pitanje da li i dalje vjeruje da će EU podržati rješenje ukoliko to rešenje bude razmjena teritorija, odnosno promjenu granica.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić je nakon obraćanja novinarima Mogerinijeve, na pitanje Tanjuga da li se može očekivati da naredna runda dijaloga bude održana do kraja septembra kako je to ranije najavila šefica diplomatije EU, izjavila da "trenutno ne može da objavi datum održavanja naredne runde dijaloga".

"Čim budemo imali potvrđeni datum, učiniću to", rekla je Kocijančićeva.

Ona je, na pitanje da li sporazum Beograda i Prištine može da uključuje garancije za Srbiju za članstvo u EU do 2025, kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio u najnovijem intervjuu Rojtersu, kazala da je poznato šta je "istaknuto u strategiji za Zapadni Balkan u pogledu indikativnih vremena pristupanja EU".

"Strategija je takođe bila veoma precizna u dva elementa, pre svega rešavanje bilateralnih sporova, a jasna je i u vezi sa poštovanjem uslova koji su postavljeni za bilo koji proces proširenja. Ovo i dalje važi i dalje predstavlja osnovu našeg pristupa. Što se same strategije tiče, ona očigledno predstavlja veoma jasnu posvećenost sa naše strane, ali naglašava i korake koje treba preduzeti", navela je ona.

U tom kontekstu, dijalog za normalizaciju odnosa bio je i ostaje suštinski element i nema promijena u tom smislu, dodala je portparolka Evropske komisije.

Na insistiranje Tanjuga da kaže da li bi bilo moguće da EU učini to što je Vučić zatražio, Kocijančićeva je odgovorila da je "proces proširenja zasnovan na zaslugama".

"Ključevi su u rukama Srbije i sve zavisi od napretka koji Srbija ostvari u procesu pristupanja. Posvećenost Evropske unije je veoma jasno prisutna, ali to ne mijenja činjenicu da postoji dosta stavri koje treba da se dogode u tom procesu", navela je Kocijančićeva.

Upitana da li i dalje ima optimizma nakon svega što je viđeno posljednjih dana i da li bi postizanje sporazuma Beograda i Prištine bilo moguće u narednih nekoliko meseci, portparolka Evropske komisije je kazala da se "sporazum odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i da je dobro poznato da je rad na tome u toku" i nije htjela da kaže više od toga.

Na ponovljeno novinarsko pitanje da li je sporazum koji uključuje promjenu granica prihvatljiv za EU, Kocijančićeva je rekla da je Brisel "postavio parametre veoma jasno".

"To je sporazum koji mora da bude međusobno dogovoren, da je zasnovan na međunarodnom pravu i da ima podršku međunarodne zajednice, mora da bude održiv, realističan i izvodljiv. U ovom trenutku sporazuma nema i ja svakako neću spekulisati šta bi, a šta ne bi moglo da bude u njemu", poručila je Kocijančićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije