Ex -Yu

Moguće poplave i u Hrvatskoj, stiže snijeg u nizine

Moguće poplave i u Hrvatskoj, stiže snijeg u nizine
Foto: nezavisne.com | Moguće poplave i u Hrvatskoj, stiže snijeg u nizine

Hrvatska se jutros probudila s kišom gotovo u cijeloj zemlji. To je najavljena promjena vremena koje će danas i u narednim danima biti kišno i vjetrovito.

Očekuju se i obilni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom, neke će rive do ponedjeljka biti poplavljene i zbog velikih talasa koje će izazvati jak i olujni vjetar, najčešće jugozapadni i južni. Upozorenoje da, ukoliko nije neophodno, se odgode plovidbe. Na kopno će se u nedjelju vratiti noćni i jutarnji temperaturni minusi, prognozira za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Dodaje kako, premda za doba godine nije neobično, treba spomenuti kako će sljedećih dana povremeno mjestimično padati i snijeg, i to ne samo u gorju nego vjerovatno i u nekim nizinama, posebno sjeverne Hrvatske.

I tokom vikenda za većinu nepovoljno

Na Jadranu će podjednako - većini nepovoljno - biti i tokom vikenda. I dalje u mnogim mjestima povremeno obilnija kiša, mjestimično i grmljavina, te često jak, ponegdje i olujni vjetar, najčešće jugozapadni. U ponedjeljak stabilnije, većinom uz buru.

Na kopnu u ponedjeljak čak uglavnom suvo. Ali za vikend još povremeno kiša, češća i obilnija u područjima blizu mora. Ponegdje će povremeno padati i snijeg, i to ne samo u gorju nego i u nekim nizinama, osobito sjevera Hrvatske.

Posebno saopštenje DHMZ-a

DHMZ je zbog promjene vremena izdao posebno saopštenje.

"Pred nama je još jedna promjena vremena, posebno izražena na Jadranu. gdje će biti obilne kiše, lokalno i intenzivnih pljuskova s grmljavinom te jakog i olujnog vjetra, ponajprije južnog i jugozapadnog.

Upozorava se na premještanje ciklona što će za posljedicu imati obilnu kišu, posebno na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje mjestimično može pasti i više od 100 litara po metru kvadratnom.

Lokalno je na obali i ostrvima vrlo vjerovatno grmljavinsko nevrijeme, moguće su bujične i urbane poplave, grad, na moru i pijavice, posebno u petak u Dalmaciji. Osim obilne padavine, probleme će stvarati jak, mjestimično i olujni vjetar - u četvrtak jugo, a zatim jugozapadnjak i oštro, pri čemu će talasi prema otvorenome moru mjestimično biti viši od četiri metra, zbog čega su posljedično vrlo vjerovatni problemi u pomorskom saobraćaju, a i poneke rive će biti poplavljene, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije