Ex -Yu

Mogućnost revizije presude hrvatskim generalima

Mogućnost revizije presude hrvatskim generalima
Mogućnost revizije presude hrvatskim generalima
Srna

BANJALUKA - Ekshumacija posmrtnih ostataka 110 stradalih Srba u "Oluji", koja je u novembru prošle godine obavljena na području Šibenika i Zadra, otvara mogućnost za preispitivanje oslobađajuće presude hrvatskim generalnima pred Haškim sudom.

Šef Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac istakao je na okruglom stolu "`Oluja` u svjetlu međunarodne pravde", koji je povodom godišnjice progona Srba iz Republike Srpske Krajine održan u Banjaluci, da su posmrtni ostaci pronađeni baš na mjestima koja su bila predmet suđenja u Hagu.

"Preispitivanje presude je vanredni pravni lijek, koji podnosi tužilaštvo ili odbrana u roku od godinu dana od dana izricanja drugostepene presude, ako za to postoje nove činjenice. Ekshumacije na groblju Sveta Mare u Šibeniku i na gradskom groblju u Zadru omogućile su nam da podnesemo inicijativu Tužilaštvu Haškog tribunala da podnesu prijedlog za preispitivanje presude", rekao je Štrbac.

On je dodao da je "Veritas" dobio podršku Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Srbije, koji vjeruju da ove činjenice imaju snagu da izazovu reviziju postupka, što bi trebalo da se desi do 16. novembra.

"U našu korist ide i pismo danskog sudije Frederika Harhofa koji je žestoko kritikovao predsjednika Žalbenog vijeća u slučaju `Oluja`, američkog sudiju Teodora Merona, optuživši ga da je izvršio pritisak na ostarjelog turskog sudiju da u zadnji čas promijeni mišljenje i glasa za oslobađanje generala", ističe Štrbac.

Štrbac je podsjetio da je za "Oluju" vezan i spor pred Međunarodnim sudom pravde između Hrvatske i Srbije za genocid, kao i spor pred Federalnim sudom u Čikagu gdje je 200.000 Krajišnika podnijelo tužbu protiv američe organizacije MPRI za saučesništvo u genocidu.

Krajišnici traže naknadu štete od 10,5 milijardi dolara za duševni bol za izgubljenim zavičajem, a početak glavnog pretresa očekuje se za godinu i po.

Mira Jovanović, koordinator "Veritasa" u Republici Srpskoj, smatra da Hrvatska nije prošla deustašizaciju poslije Drugog svjetskog rata, pošto se pod okriljem bratstva i jedinstva manipulisalo zločinima.

"Isto je sa dešavanjima od 1991. do 1995. godine, jer se masovne grobnice sa srpskim žrtvama obilježavaju kao grobnice hrvatskih vojnika i civila. Još nije rečena istina o masovnim grobnicama u Kninu, niti je obilježen logor Lora u Splitu", rekla je Jovanovićeva.

Okruglom stolu u Banjaluci prisustvovala je i Zorica Vlajinić, čiji je otac Dušan Trivunčić ubijen 1991. godine u Hrvatskoj, a koji je bio poslanik u Saboru.

"Iako se to desilo prije 22 godine, a postoje svjedoci i imena onih koji su ga uhapsili i odveli od kuće, pravda još nije zadovoljena, jer pravosudni organi Hrvatske nemaju interes da slučaj privedu kraju", rekla je Vlajinićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije