Ex -Yu

Montgomeri: Priština problem, Vučić se dobro drži

Montgomeri: Priština problem, Vučić se dobro drži
Foto: Tanjug | Montgomeri: Priština problem, Vučić se dobro drži

BEOGRAD - Bivši američki ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri ocjenjuje da je Priština u ovom trenutku glavni problem za nastavak dijaloga i pronalaženje rješenja kosovskog problema, a da se Srbija i Vučić, koji se dobro drži u ovom procesu, uopšte ne vide kao problem.

"Neslaganje političke elite u Prištini i njihova različita viđenja glavni su problem u rješavanju kosovskog pitanja", rekao je Montgomeri za Tanjug i istakao da sve dok SAD i EU ne budu spremne da upotrijebe jak pritisak na Prištinu koji bi uključivao i ekonomske sankcije, napretka neće biti.

On ističe da se u Prištini kosovski problem tretira na osnovu ličnih političkih ambicija i rivalstva i naglasio da su sada ekstremne nacionalisti u usponu.

"Nedavno povlačenje kosovske ambasadorke u SAD (Vljora Čitaku) i njena izjava o opozivu veoma dobro ilustruje probleme koji postoje danas u Prištini", smatra bivši američki ambasador.

Na pitanje kako gleda na to što se sada kosovski problem rješava u praktično dva paralelna procesa, jedan koji vode SAD, drugi Evropska unija, Montgomeri kaže da rješenje ovog problema nikada neće biti uspješno ukoliko EU i SAD ne budu imale, ujedinjen i zajednički stav.

"I sve dok ne budu spremne da upotrijebe jak pritisak koji bi uključivao i ekonomske sankcije", poručuje Montgomeri.

Kada je riječ o poziciji i stavu srpskog rukovodstva u ovom procesu, Montgomeri kaže da je potpuno uvjeren da se sprski predsjednik Aleksandar Vučić dobro drži u ovom procesu.

"Srbija i Vučić uopšte se ne posmatraju kao problem u ovom procesu", naglašava Montgomeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije