Ex -Yu

Moskva počela istragu o napadu na ruskog člana UNMIK-a

Moskva počela istragu o napadu na ruskog člana UNMIK-a
Foto: Ilustracija | Moskva počela istragu o napadu na ruskog člana UNMIK-a

BEOGRAD - Istražni komitet Rusije počeo je provjeru činjenica o napadu na Kosovu i Metohiji na građanina Rusije, člana Misije UN, javio je "Sputnjik".

"Glavno istražno odjeljenje Istražnog komiteta Ruske Federacije o incidentu sa ruskim državljaninom Mihailom Krasnoščekovim, članom Misije UN na Kosovu (UNMIK), započelo je predistražnu provjeru", piše u saopštenju objavljenom na sajtu Istražnog komiteta.

Istražni komitet istakao je da "nezakoniti načini uticaja i zadržavanje Mihaila Krasnoščekova od kosovskih specijalnih snaga grubo povređuju norme međunarodnog prava i civilizovane komunikacije".

"Predistražna provjera je neophodna za detaljnu istragu svih okolnosti incidenta i u cilju pravne procjene nezakonitih radnji počinjenih protiv državljanina Rusije. Nakon istrage biće donesena odluka u skladu sa nadležnostima Istražnog komiteta", dodaje se u saopštenju.

Naglašava se da Istražni komitet ima sve pravne osnove predviđene i normama međunarodnog i nacionalnog prava za organizovanje proceduralnih mjera u vezi sa primenom protivpravnog djelovanja na građanina koji ima diplomatski imunitet.

Ruskog pripadnika Unmika Mihaila Krasnoščekova povrijedili su pripadnici specijalnih jedinica policije Kosova, kada su juče ujutro naoružani dugim cijevima i u oklopnim vozilima upali na sjever Kosova i Metohije pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala.

Nije poznato koliko će trajati oporavak Krasnoščekova

Ostaje nepoznato koliko će vremena biti potrebno za oporavak ruskog člana misije UN na Kosmetu (Unmik) Mihaila Krasnoščekova, koji je zadobio povredu glave kada ga je privodila kosovska policija, rekla je portparol Ambasade Rusije u Srbiji Margarita Komisarova.

"Planira se da se Krasnoščekov prebaci na liječenje u Beogradu. Naše diplomate su u kontaktu sa njim. Vrijeme njegovog oporavka je nepoznato", istakla je Komisarova za Sputnjik.

Zamjenik direktora bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek ranije je rekao da će Krasnoščekov biti prebačen u Beograd kako bi nastavio liječenje.

Prema njegovim riječima, stanje pacijenta je stabilno, on je svjestan, može da hoda i komunicira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije