Ex -Yu

NATO podržava Kosovske snage u sadašnjem mandatu

NATO podržava Kosovske snage u sadašnjem mandatu
Foto: Ilustracija | NATO podržava Kosovske snage u sadašnjem mandatu

BRISEL - NATO podržava Kosovske bezbjednosne snage u njihovom sadašnjem mandatu, a ako bi se taj mandat promijenio, Sjevernoatlantski savjet moraće da preispita nivo angažovanja NATO-a na Kosovu, izjavio je danas neimenovani zvaničnik NATO za Rojters.

On je u odgovoru putem mejla britanskoj agenciji povodom odluke kosovske skupštine o transformaciji KBS u vojsku naveo da je na kosovskim vlastima da odluče o bilo kakvoj promjeni strukture, mandata i misije KBS.

"NATO podržava Kosovske bezbjednosne snage u njihovom aktuelnom mandatu. Ako bi taj mandat bio promijenjen, Sjevernoatlantski savjet će morati da preispita nivo angažmana NATO na Kosovu. Mi ne možemo da predvidimo odluke Sjevernoatlantskog savjeta", naveo je zvaničnik NATO/a.

Kosovska skupština je ranije danas u prvom čitanju usvojila sva tri vladina prijedloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti u Kosovske bezbjednosne snage, odnosno vojsku.

Donošenjem ovih zakona, parlament je praktično usvojio zakone o osnivanju vojske mimo kosovskog ustava.

Zakoni su usvojeni pošto su poslanici Srpske liste saopštili da se protive njihovom usvajanju, a nakon toga su i napustili salu, što su potom učinili i poslanici drugih manjinskih zajednica.

U nevjerovatno kratkom roku kosovska skupština je izglasala sva tri predložena zakona o transformaciji KBS u vojsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije