Ex -Yu

NDH "nije bila fašistička", a ustaše su "hrvatska vojska"

NDH "nije bila fašistička", a ustaše su "hrvatska vojska"
Foto: hrt | NDH "nije bila fašistička", a ustaše su "hrvatska vojska"

ZAGREB - Dokumentarac "Magnum krimen 1945", koji blajburške žrtve ne tretira kao nacističke kvislinge, već kao ljude koji "bježe od komunista" i negira da je Nezavisna Država Hrvatska bila fašistička tvorevina dobio je udarni termin na Hrvatskoj televiziji.

U tom filmu ustaška vojska naziva se - hrvatskom, a jedan od intervjuisanih svjedoka priča o svom bratu, ustaškom vojniku, i kaže da je on "bio naš, hrvatski vojnik".

U filmu se protura teza da NDH nije bila ni nacistička ni fašistička i kao argument navodi da u njoj "nikada nije osnovana nijedna fašistička stranka".

Istovremeno, tvrdi se da su Hrvati, "preko svog ustaškog pokreta, probali da iskoriste istorijsku priliku i dobiju državu".

U filmu govore i korifeji današnje hrvatske šovinističke desnice Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih.

Autor filma je Nada Prkačin, bivši novinar HRT-a, koja sada radi na "Laudato televiziji" i sa gostima vodi dijalog o "prekrasnom ustaškom pozdravu `Za dom spremni`".

U jednoj emisiji Prkačinova je SDP-ove zastupnike nazvala "Milanovićevim psima".

Nakon reagovanja dijela javnosti i zahtjeva za objašnjenjem, koje je uputio portal "Telegram", HRT je saopštio da je ovaj film kupljen zato što nisu imali novijih filmova na temu događaja u Blajburgu, te da se radi o temi od javnog interesa.

Na Blajburškom polju 18. maja biće održan pomen stradalim kvislinzima, prije svega ustašama i domobranima, koji mnogi austrijski i evropski mediji nazivaju "najvećim okupljalištem neonacista od završetka Drugog svjetskog rata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije