Ex -Yu

Na Brdu kod Kranja danas sastanak lidera Zapadnog Balkana

Na Brdu kod Kranja danas sastanak lidera Zapadnog Balkana
Foto: Predsjedništvo BiH | Na Brdu kod Kranja danas sastanak lidera Zapadnog Balkana
Tanjug

BRDO KOD KRANJA) - Na Brdu kod Kranja danas se održava sastanak lidera Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo - Brioni, a na poziv domaćina, prisustvovaće i članovi Predsjedništva BiH

Osim Milorada Dodika, Željka Komšića, Šefika Džaferovića , na sastanku će biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vućič, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Albanije Ilir Meta, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsjednik Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani.

Na današnjem samitu lideri zemalja učesnica obilježiće i 10. godišnjicu pokretanja Inicijative, ali i, kako je najavljeno, ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU.

Takođe, prema najavama, lideri će razmijeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi, a očekuje se i usvajanje zajedničkih zaključaka, a možda i deklaracije, kako je ranije najavio slovenački predsjednik, o nepromjenjivosti granica na Zapadnom Balkanu.

Očekuje se da u 11.00 časova počne plenarna sjednica samita, nakon koje bi trebalo da budu objavljeni zaključci sa sjednice, kao i deklaracija.

Vučić je povodom današnjeg samita, kazao u petak, da je dobio prijedlog zaključaka današnjeg Samita u kojem stoji da se svi učesnici protive promjeni granica. Kako je naveo, on je uneo jedan mali amandman, koji je sada pakao za njih.

"Samo sam stavio da protivljenje promeni granica bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija", rekao je Vučić.

Domaćin samita, slovenački predsjednik Borut Pahor, povodom današnjeg samita, prošle nedjelje razgovarao je sa Vjosom Osmani u Prištini, a sa Vučićem u Beogradu. Takođe, Pahor se u istim povodom u septembru sastao sa makedonskim predsjednikom Pendarovskim, a u martu sa članovima Predsjedništva BiH, dok je prije dvije nedjelje odvojeno razgovarao sa Ðukanovićem i Metom.

Pahor je u Prištini rekao da je protiv promjene granica na Zapadnom Balkanu, dok je Osmani kazala da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, ali ne o statusu i granicama Kosova.

U Beogradu, Pahor je istakao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju i ukazao da je u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan ključna geopolitička dimenzija. Prema njegovim riječima, lideri bi sa današnjeg samita trebalo da pošalju poruka da proširenje Unije mora da se odvija brže.

Takođe, slovenački predsjednik smatra i da bi Brisel trebalo da ima pred očima cio prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo odlično kad bi sve zemlje regiona ušle skoro istovremeno u EU.

Prema najavama, na samitu će biti reči i o posljedicama pandemije korona virusa i ekonomskom oporavku regiona.

Samit Brdo - Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na 10. godišnjicu inicijative, ali je dva puta odložen zbog pandemije virusa korona.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi jačanja uzajamnog povjerenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Od 2013. godine sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Za ovu godinu bilo je najavljeno i prisustvo francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali ipak neće doći jer kako je obavijestio slovenačkog predsjednika spriječen je da prisustvuje današnjim sastancima.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije