Ex -Yu

Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem

Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem
Foto: N.N. | Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem

​Direkcija granične jedinice kosovske policije donjela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije, saznaje RTS u kosovskoj policiji.

 

Prema odluci granične policije, kako navodi RTS, zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje posjeduju ličnu kartu i izvod za djecu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i bez uobičajene procedure obavještavanja javnosti.

Mjera granične policije koja je na snazi od ponedjeljka, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a od dokumenata posjeduju samo pasoš.

RTK 2 navodi da im se javilo nekoliko građana koji su obavijestili da im je onemogućen ulazak na Kosovo, jer su prilikom kontrole dokumenata putnika, policijskim službenicima dali na uvid pasoše izdate od strane policijskih uprava gradova u Srbiji.

Prema riječima ljudi koji su željeli da ostanu anonimni, a kako prenosi RTK 2, na prelazu su im policijski službenici saopštili da nije moguće preći sa pasošem izdatim od strane PU gradova u Srbiji, već je važeća i priznata dokumentacija lična karta, odnosno važeći izvod sa fotografijom djeteta.

U kosovskoj policiji navode da je ova mjera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji, međutim, ne zabranjuje upotrebu pasoša kao jedinog dokumenta.

Na pitanje RTK 2 upućeno Policiji Kosova, uslijedio je odgovor mejlom da kada se radi o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, "to je regulisano Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, na šta možete da se pozovete kao službeni odgovor".

RTS prenosi da je ma administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno više porodica sa djecom i osoba koje su posjedovale samo pasoš Republike Srbije.

Zamjenik komandira kosovske policije za region Sjever, Besim Hoti, rekao je Tanjugu da nije upoznat sa odlukom da se sa srpskim pasošima ne može ući na Kosovo.

Briselskim sporazumom o slobodi kretanja, koji se nalazi i na zvaničnoj stranici Kancelarije Vlade Srbije za KiM, predviđeno je sljedeće:

1. Stanovnici svake strane treba da budu u mogućnosti da slobodno putuju u okviru ili preko teritorije druge strane.

2. Svaka strana će primjenjivati, čim to bude bilo operativno izvodljivo, sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije.

3. Svaka strana može primjenjivati sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ''ulaznim/izlaznim'' dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije