Ex -Yu

Na VMA prvi put upotrijebljen robotski staplerski uređaj

Na VMA prvi put upotrijebljen robotski staplerski uređaj
Foto: Ilustracija | Na VMA prvi put upotrijebljen robotski staplerski uređaj

BEOGRAD - Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije /VMA/ u Beogradu prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća /desne donje lobektomije/ upotrijebljen robotski staplerski uređaj, čime je unaprijeđena grudna hirurgija u ovoj renomiranoj zdravstvenoj instituciji.

Operisan je četrdesetdvogodišnji pacijent koji boluje od sinoviosarkoma i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak, saopšteno je iz VMA.

Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom, jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa.

Kao i pri ostalim minimalno invazivnim hirurškim procedurama, po čemu je Klinika za grudnu hirurgiju VMA lider u zemlji, ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Odluka o korišćenju najsavremenijeg "pametnog" instrumenta u VMA donesena je, kako se navodi u saopštenju, u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svijetu.

"Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene video-asistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni i zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike", piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije