Ex -Yu

"Na granama ostavljaju zavezane maramice i donje rublje"

"Na granama ostavljaju zavezane maramice i donje rublje"
Foto: Pixnio | "Na granama ostavljaju zavezane maramice i donje rublje"

​KRALJEVO - Često se može čuti, ali i vidjeti da priroda zaista stvara čuda. Jedno takvo nalazi se u selu Mlanča, nadomak Kraljeva gdje su dvije stoljetne bukve spojene trećom i tako prave rijetko viđenu, magičnu sliku.

Međutim, odavno se pročulo da ova stara stabla putnicima namjernicima donose sreću u ljubavi i učvršćuju vezu - jer ko jednom prođe ispod ovih bukvi, zauvijek ostaje zajedno.

"Verovanje u magijsku moć drveća oduvek je postojalo. Ove bukve su skroz spojene, kao muškarac i žena i zato su one pravo ljubavno drvo. Oduvek su ovde dolazili parovi verujući da će ostati spojeni kao i ove bukve. Na najnižoj grani stoje u čvor zavezene maramice, pa čak i donje rublje verovatno kao neki simbol vezanosti", priča za "RINU", Jovan Dragićević, mještanin Mlanče.

Niko ne zna kako i kada je sve počelo, a na drvenoj tabli upisana su imena parova još iz pedesetih godina prošlog vijeka.

"Sigurno je to nekom pomoglo, ili je bar tako mislio i onda se to pročulo dalje. Svima može da zapne u ljubavi i mlađima i starima, pa se onda rešenja traže na različitim mestima", rekao je Jovan.

Mještani svakodnevno ovdje sreću parove iz svih krajeva Srbije. Svi dolaze u nadi da će njihova veza ostati vječna i čvrsta baš kao i ove kraljevačke bukve.

"Dođu, prođu ispod bukve, malo se ljube i porazgovaraju. Onda zavežu maramicu ili šta već drugo na grane i odu. Kad smo bili mlađi i mi smo ovde dolazili, sad je već ta žar prohujala sa vihorom", kaže uz osmeh Jovica Filipović.

I zato, možda baš tu u kanjonu rijeke Studenice, u vijekovima staroj bukovoj šumi krije se rješenje za sve one kojima je ljubav na "staklenim nožicama", prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije