Ex -Yu

Na konkurs za šefa USKOK-a niko se nije javio

Na konkurs za šefa USKOK-a niko se nije javio
Foto: Youtube / Printscreen | Na konkurs za šefa USKOK-a niko se nije javio

ZAGREB - Na konkurs za novog direktora ili direktorku USKOK-a niko se nije javio, a službeno je istekao datum za prijave ove subote 16. septembra. Ova neobična kadrovska situacija nalikuje na novi skandal u pravosuđu Hrvatske koji će zasigurno izazvati reakcije.

Konkurs je početkom mjeseca raspisala glavna državna tužiteljka Zlata Hrvoj-Šipek nešto manje od pet mjeseci od imenovanja Željke Mostečak za obnašaoca dužnosti direktorke USKOK-a nakon iznuđene ostavke Vanje Marušić. Ranije se objavile da privremena direktorka ionako nije imala ambiciju javiti se na konkurs, a u igri nisu bili ni zamjenici direktorke, Sven Mišković i Tonći Petković, poznati javnosti iz najznačajnih antikorupcijskih procesa.

Sasvim sigurno je neobično da se baš niko unutar ili van USKOK-a nije odazvao javnom pozivu. Marušić je drugi mandat dobila u novembru prošle godine, indikativno, kao jedini prijavljeni kandidat, ali u aprilu ove godine podnijela je ostavku nakon afere sa saobraćajnom nezgodom njenog vozača. Iako se uspostavilo da je bila riječ o trivijalnim okolnostima za bilo kakvu sankciju u DORH-u, a Ministarstvo pravosuđa je odustalo od disciplinskog postupka protiv vozača, Marušić se povukla s mjesta direktorke navodeći da je to zbog ličnih razloga.

Iz njenog mandata ostao je zapamćen skandal da se ne otvori istraga protiv Gabrijele Žalac, bivše HDZ-ove ministarke upletene u sumnjivu kupovinu softvera. Postupak je na kraju pokrenulo evropsko tužilaštvo, a cijela je priča dobila političke konotacije da dosadašnja direktorka USKOK-a ionako ne odgovara preferencijama izvršne vlasti.

Sve to može biti razlog da na vruću stolicu niko nije htio zasjesti. Barem zasad.

Direktora imenuje glavni državni tužilac uz prethodno mišljenje ministra pravosuđa i mišljenje kolegijuma Državnog tužilaštva Hrvatske. Sad se čeka novi konkurs.

Među uslovima za izbor šefa USKOK-a jest da kandidat ima najmanje 15 godina iskustva rada u pravosudnim tijelima ili isto toliko godina u radu kao advoka/tužilac, javni bilježnik ili univerzitetski profesor pravnih nauka s položenim pravosudnim ispitom i najmanje 15 godina radnog iskustva, prenosi "Novi List".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije