Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Na području bivše Jugoslavije se još traga za 12.000 osoba

Na području bivše Jugoslavije se još traga za 12.000 osoba
Foto: Ilustracija | Na području bivše Jugoslavije se još traga za 12.000 osoba
Srna

SARAJEVO - Na području bivše Jugoslavije još se traga za 12.000 nestalih lica, od kojih je između 7.000 i 8.000 sa područja BiH, rekla je u Sarajevu predsjednik Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije Semina Alekić.

Ona je na Regionalnoj konferenciji o rješavanju pitanja nestalih lica sa područja bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. godine istakla da se i dalje podnose zahtjevi za traženje nestalih. 

"Porodice i dalje podnose zahtjeve za traženje nestalih i poslije toliko godina od rata, jer su ih kriterijumi ranije ograničavali, a mnogi su bili raseljeni i izvan svojih zemalja, pa to nisu mogli uraditi ranije", rekla je Alekićeva. 

Ona je dodala da su održane tri tematske sesije, a da podaci nisu optimistični. 

"Tražili smo izradu regionalne liste nestalih kako bi se spriječila manipulacija brojevima i da naši članovi porodica ne bi bili samo brojke. Regionalna lista još nije gotova", napomenula je Alekićeva. 

Kako prenose federalni mediji, na konferenciji je konstatovano da je od početka godine registrovan mali broj identifikacija posmrtnih ostataka, te da arhiva i dalje predstavlja prepreku za dokaze koji bi pomogli u rješavanju sudbine nestalih lica. 

Konstatovano je da postoji regionalna saradnja vladinih komisija za traženje nestalih, ali da je tu saradnju potrebno unaprijediti traženjem novih mehanizama i tehnologija. 

Postoji i regionalna saradnja tužilaštava za ratne zločine, ali i dalje postoje prepreke i ograničenja za prekograničnu saradnju. 

Sa sastanka je upućen i apel porodicama koje su izvršile prepoznavanje najmilijih klasičnom metodom (direktnim pregledom) da daju i uzorak krvi kako bi tu identifikaciju potvrdili, kao i porodice koje traže nestale da daju uzorak krvi i olakšaju identifikacije. 

Učesnici konferencije bile su porodice nestalih, predstavnici institucija vlasti, vladine komisije za traženje nestalih, Instituta za nestala lica BiH, tužilaštava i međunarodnih organizacija. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije