Ex -Yu

Na tržištu 10 odsto falsifikovanih lijekova

Na tržištu 10 odsto falsifikovanih lijekova
Na tržištu 10 odsto falsifikovanih lijekova

BEOGRAD - Na tržištu Srbije oko 10 odsto lijekova je falsifikovano, a u njima se često nalaze materije opasne po život, upozoreno je u Beogradu tokom skupa o kvalitetu lijekova i borbi protiv falsifikata medicinskih proizvoda.

Na skupu, koji je održan u Privrednoj komori Srbije /PKS/, rečeno je da se u falsifikovanim lijekovima nalaze opasne materije, kao što su otrov za pacove, talk, kreda, dok se za njihovu boju i finu glazura koristi boja za puteve, asfalt...

Mediji u Srbiji prenose da se u falsifikovanim lijekovima često ne nalazi dovoljno aktivne supstance, zbog čega bolesnici ostaju bez terapije, a lažni lijekovi se najviše nude na internetu, čak 50 odsto, kao i putem oglasa.

Najviše se falsifikuju lijekovi za potenciju, hronične bolesti, pritisak i dijabetes, ali i lijekovi protiv raka i drugih teških oboljenja.

Porparol Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije Pavle Zelić je rekao da lijekove treba kupovati samo u apotekama i istakao da godišnje oko 100.000 ljudi u svijetu umre zbog nekvalitetnih, falsifikovanih lijekova protiv malarije.

"Falsifikovan lek je napravljen tako da podseća na original i običnom čoveku je teško da ga razlikuje", dodao je Zelić.

Savjetnik u Privrednoj komori Srbije Dragan Stevanović rekao je novinarima da se sporadično pojavljuju i falsifikati na srpskom tržištu.

Zbog falsifikovanih lijekova procjena je da su gubici na godišnjem nivou u svijetu 75 milijardi evra, dok su u Srbiji nekoliko miliona evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije