Ex -Yu

Najboljeg pijetla prvačići nose učiteljici za srećan početak

Najboljeg pijetla prvačići nose učiteljici za srećan početak
Foto: Anadolija | Najboljeg pijetla prvačići nose učiteljici za srećan početak

SUSEK - Nova školska godina u Suseku, selu beočinske opštine na obroncima Fruške gore, počela je svečanim prijemom prvaka u Osnovnoj školi “Jovan Popović”. Ono što ceremoniju u susečkoj osnovnoj školi razlikuje od ostalih, jeste običaj da prvaci svojoj učiteljici prvog dana škole daruju najboljeg pijetla iz svog dvorišta, pa je tako bilo i ove godine.

Učiteljica Mila Škorić je dobila šest ukrašenih košarica s pijetlovima, a toliko je ukupno i krenulo prvaka u Osnovnu školu “Jovan Popović” u Suseku.

“Ovo je najvažniji trenutak i najbitniji dan za mene i za buduće prvake. Ja pamtim dan kada sam krenula u prvi razred, nadam se da ćete i vi pamtiti”, rekla je učiteljica Mila svojim novim prvačićima i poželjela srećnu novu školsku godinu i da učionica bude mjesto uživanja, sticanja znanja, navika, vještina i svega onog što podrazumijeva škola.

Dočeku novih đaka prvog razreda prisustvovali su njihovi stariji drugari, učiteljice, direktor škole, roditelji, ali i predstavnici Opštine Bočin koji su mališanima uručili školski pribor.

Program prvacima priredili su sada već bivši đaci učiteljice Mile koji su od danas postali petaci. Pijetlovi se nisu mnogo bunili, vjerovatno i zbog vrućina, jer je prvog školskog dana bilo preko 30 stepeni u hladu.

Ove godine u Osnovnu školu “Jovan Popović” upisano je 19 đaka prvog razreda, ali je u Suseku u školu krenulo šestoro učenica i učenika, jer ova OŠ ima svoja odjeljenja u još četiri mjesta.

OŠ “Jovan Popović” ima pet objekata - centralnu školu u Suseku i područne objekte u Svilošu, Grabovu, Banoštoru i Lugu gde funkcioniše nastava od prvog do četvrtog razreda, a zatim učenici iz tih mjesta dolaze u centralnu školu Susek gdje nastavljaju od petog do osmog razreda, predstavlja organizaciju rada direktor OŠ “Jovan Popović” Ilija Pešić.

“U suseku je upisano sedam učenika, ali se jedan s roditeljima odselio za Novi Sad, u Banoštoru je upisano osam i u Lugu četiri prava. Specifičnost naše škole je i što se u Lugu održava nastava na slovačkom jeziku. U Svilošu nije bilo upisanih prvaka. Odeljenje u Grabovu nažalost ne funkcioniše jer nema dece", navodi Pešić.

Direktor je i sam je pohađao ovu školu od petog do osmog razreda i sjeća se da je i u njegovoj mladosti bio običaj da đaci prvaci daruju svoje učiteljice, odnosno učitelje petlovima. Iz okolnog sela odakle on dolazi taj običaj se nije upražnjavao, već je isključivo vezan za Susek.

“U selu ne može niko da mi kaže kada je taj običaj započet, ali svi tvrde da je stariji od 100 godina . Običaj je zaista interesantan i podrazumeva da svaki roditelj kada povede svoje dete u školu prvi dan u prvi razred ponese i petla. Roditelji biraju tog petla i vode računa da to bude najlepši i najveći petao. Mnogi su me pitali zašto petao. Prema onom što sam čuo, verovatno je zato što petlovi prvi ustaju, što su vredni, precizni, koji nas bude. Pa, eto, neke simbolike za naše prvačiće da budu vredni i precizni”, ističe Ilija Pešić.

Logično pitanje koje se nameće je gdje završavaju svi ovi pijetlovi? Direktor škole kaže da živina završava po dvorištima jer su sva domaćinstva u ovom mjestu seoska i gaji se i sitna i krupna stoka.

“Nije ovo gradska sredina pa da učitelj ne zna šta će s petlovima”, zaključuje direktor susečke škole.

Ovi petlovi preseliće se iz Suseka, jer učiteljica živi u Rakovcu, takođe selu beočinske opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije