Ex -Yu

Najviše muškaraca sa Kosova se pridružilo ID, iz BiH najviše žena

Najviše muškaraca sa Kosova se pridružilo ID, iz BiH najviše žena
Foto: Ilustracija | Najviše muškaraca sa Kosova se pridružilo ID, iz BiH najviše žena

VEST POINT - Iz Kosova u redove "Islamske države" otišlo je najviše muškaraca iz zapadnog Balkana - 256, a iz BiH najviše žena (61) i djece (81), navodi list "Sentinel", pri Centru za borbu protiv terorizma, namijenjen kadetima vojne akademije Vest Point.

Trenutno je "bosanskohercegovački kontingent" najbrojniji u Siriji i Iraku, budući da se u međuvremenu veći dio radikalnih islamista vratio na područje Kosova i Crne Gore.

U posljednjih sedam godina, 260 onih koji su sa zapadnog Balkana putovali u Siriju i Irak ubijeno je u oružanim sukobima, ili su, u nekoliko slučajeva, umrli prirodnim putem.

To predstavlja gotovo četvrtinu izvornog kontingenta od 1.070 osoba. Oko 460 ostalih vratilo se u svoje države ili ranija prebivališta. Većina se vratila do 2015. godine. 

Ugledni američki stručnjak za spoljnu i bezbjednosnu politiku SAD Adrijan Štuni upozorava da su strani borci samo najočitija manifestacija šireg fenomena religiozne militantnosti na zapadnom Balkanu, čija se veličina i prijetnja ne mogu lako izmjeriti.

Brojne protivterorističke operacije koje su dovele do stotina hapšenja otkrile su dobro integrisanu mrežu radikalizacije, obuke i mobilizacije oko selefijskih enklava, "neslužbenih" džamija i raznih dobrotvornih organizacija i udruženja. Njima upravljaju lokalni fundamentalistički klerici i vjerski fanatici.

Štuni navodi da je prilično tajan podatak koliko ljudi podržava fundamentalističku ideologiju islamista i koliko ih se preko raznih mreža podrške vratilo terorizmu u zemljama okruženja.

On upozorava da u narednim godinama slijede novi problemi u okruženju koji bi mogli biti još i veći.

Problem su "djeca kalifata", rođena u Siriji i Iraku ili su odrasla u tom opasnom okruženju, ali i ona koja su indoktrinisana na zapadnom Balkanu.

Štuni upozorava da se nijedna od zemalja Balkana, pogotovo BiH, nije suočila i pokušala da riješi ovaj problem.

Povratak islamista iz Sirije predstavljaće najveće bezbjednosno iskušenje na zapadnom Balkanu.

Pozivajući se na brojne domaće i strane izvore, američki stručnjak procjenjuje da je na području pod nekadašnjim nadzorom "Islamske države" ostalo oko 500 osoba sa područja zapadnog Balkana od čega dvije trećine čine žene i djeca.

On navodi podatke prema kojima je od 2012. oko 1.070 državljana iz Kosova, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore putovalo u Siriju i Irak, primarno se pridruživši redovima "Islamske države", a u manjem broju i Al kaidi i drugim islamističkim oprganizacijama.

"U odnosu na druga područja i zemlje svijeta, zapadni Balkan je dao najviše islamskih terorista", navodi Štuni za "Sentinel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije