Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Napad na hrvatske vojnike naredio čovjek za čiju glavu SAD nude pet miliona?

Napad na hrvatske vojnike naredio čovjek za čiju glavu SAD nude pet miliona?
Foto: Tanjug/AP - Ilustracija | Napad na hrvatske vojnike naredio čovjek za čiju glavu SAD nude pet miliona?
N.N.

Naredbu za napad u Kabulu, nakon kojeg je poginuo hrvatski vojnik Josip Briški (27) izdao je Siradžudin Hakani, kako navodi "24sata", jedan od najopasnijih terorista, a samim time i jedan od najopasnijih ljudi na svijetu.

Siradžudin je sin zloglasnog Džalaludina Hakanija, koji je od 2001. u ratu protiv Sjedinjenih Američkih Država i NATO snaga. Njegov sin godinama se obučavao uz oca, zajedno s cijelom širom muškom stranom porodice Hakani.


Povezana vijest:

Ovo je hrvatski vojnik ubijen u Avganistanu: Nedavno se oženio i dobio dijete


Nakon njegove smrti 2018. godine, Siradžudin je preuzeo vođstvo nad Hakani mrežom, koja djeluje pod vođstvom glavnog talibanskog komandanta Mavlavija Haibatulaha Akhundžada.

Iako još uvijek zvanično Hakani mreži nije pripisan napad, "24sata" navodi da je prekompleksan da bi bio izveden od strane manje grupe talibana.

O njemu postoji jako malo podataka, rođen je između 1973. i 1980. godine, nije poznato gdje, a ime mu u slobodnom prevodu znači svjetlost.

Amerikanci ne mogu nikako da ga pronađu iako intenzivno tragaju za njim posljednjih desetak godina, te su čak raspisali nagradu od pet miliona dolara onome ko bi ih doveo do njega.

(24sata.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije