Ex -Yu

Nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti borbe OVK

Nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti borbe OVK
Foto: Anadolija | Nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti borbe OVK

PRIŠTINA - U skupštini samoproglašenog Kosova danas nije usvojen Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti borbe tzv. OVK, jer je dobio podršku samo 35 poslanika.

Poslanici opozicinog Pokreta Samoopredejljenje i vladajućeg Demokratskog saveza Kosova (DSK) nisu glasali za taj zakon, prenosi Ljajmi.

Svi prisutni poslanici Demokratske partije Kosova (DPK), koja je podnijela prijedlog zakona, glasali su za zakon, kao i poslanici Alijanse za budućnost Kosova, NISMA i poslanici nesrpskih manjina.

Iako su prisustvovali sjednici, poslanici Samoopredjeljenja i DSK, nisu učestvovali u glasanju, blokirajući tako usvajanje zakona o zaštiti ratnih vrijednosti tzv. OVK, prenosi Kosovo onlajn.

Na Nacrt zakona zamjerke su ranije iznijeli i ambasade SAD, Njemačke, Švajcarske, kao i kancelarije EU i OEBS-a, jer smatraju da se njime ugrožavaju sloboda govora i prava građana.

Nacrtom Zakona se određuje i institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrijednosti borbe tzv. OVK, a kako je navedeno, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da Zakon o zaštiti vrijednosti borbe tzv. OVK predstavlja pokušaj da se Srbi natjeraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji upozorili su ranije da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrijednosti borbe tzv. OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije