Ex -Yu

Nikolić: Spreman sam da delimo odgovornost za iskušenja vlade

Nikolić: Spreman sam da delimo odgovornost za iskušenja vlade
Nikolić: Spreman sam da delimo odgovornost za iskušenja vlade

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić povjerio je danas mandat za formiranje nove vlade lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću i poručio da će, u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima, dijeliti sa vladom odgovornost u suočavanju sa iskušenjima koja očekuju državu.

Nikolić je, nakon konsultacija sa liderom SNS i odluke da mu povjeri mandat čestitao Vučiću uz opasku da mu "ne bi bio u koži".

"Srbija je pred ogromnim iskušenjima. Pobeda, radost i veselje završeni su brojanjem glasova, a danas počinje velika odgovornost i rad pod lupom javnosti i svih onih koji žele da vladi pronađu grešku", konstatovao je Nikolić.

Predsjednik Srbije se sa Vučićem, kako je rekao, dogovorio da zajednički snose rizike i odgovornost, jer vladu očekuju odluke koje neće biti popularne, ali su nužne "zato što su prethodnici donosili popularne odluke".

Aleksandar Vučić je, prema Nikolićevim riječima, na sebe preuzeo odgovornost da unaprijed kaže da će da bude teških odluka, i da je cilj da Srbija konačno počne da živi od svog rada.

Nikolić je istakao da, ako građani misle da problemi sa kojima se Srbija suočava mogu da se liječe šećernom vodicom, mogu da izaberu drugu vladu i predsjednika,  konstatujući da Srbija ima jednog Aleksandra Vučića i da bi bilo tragično da ga izgubi zato što nije uspjela da procijeni koliko je njegova želja da ova država uspije.

"Danas je vreme otrežnjenja, istine i suočavanja sa surovom realnošću i mislim da je SNS za to potpuno spremna, a ja sam spreman da pomognem u okviru ustavnih ovlašćenja u onome što vladu očekuje", rekao je Nikolić i dodao da je danas najlagodnije biti u opoziciji.

Upitan za mišljenje šta o tome šta bi trebalo da budu prioritetni ciljevi vlade, Nikolić je istakao da će u toku predstojećih nedelja biti intenzivno sagledavane mogućnosti za privlačenje investicija.

"Sve svoje vreme i ambicije posvetiću uspehu ove vlade. Moraću da posetim stare prijatelje i Srbiji tražim nove prijatelje", rekao je Nikolić.

Upitan da se izjasni o personalnim rješenjima u budućoj vladi, Nikolić je rekao da će Vučić biti najodgovorniji, i da "nije čovjek koji će selektoru da kaže kog igrača će da uzme u tim a da potom on odgovara za rezultate".

"Od uspeha ove vlade zavisi budućnost Srbije i dužnost je i obaveza i pravo Aleksandra Vučića da bira ljude u koje ima najveće poverenje da budu ministri a meni je drago što se moje mišljenje nije mnogo razlikovalo od onoga što će on predložiti", kazao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije