Ex -Yu

Nikolić nije više u SRS-u

Nikolić nije više u SRS-u
Nikolić nije više u SRS-u
B92

BEOGRAD - Dojučerašnji drugi čovjek Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je juče da je napustio tu stranku i da će osnovati svoju partiju. SRS je sa svoje strane saopštila da su Nikolić i 17 poslanika isključeni iz članstva.

Nikolić je napustio sjednicu Centralne otadžbinske uprave SRS-a, poslije čega je rekao da očekuje da će mu se pridružiti mnogi iz redova SRS-a, kao i da će nova partija biti zasnovana samo na "normalnoj ideologiji SRS-a". Potpredsjednica SRS-a Gordana Pop-Lazić izjavila je da su Tomislav Nikolić i 17 poslanika s kojima je formirao poslanički klub - isključeni iz stranke.

Nikolić je rekao da sjednici nije prisustvovao generalni sekretar SRS-a Aleksandar Vučić i naveo da očekuje da će se Vučić "ubrzo izjasniti o svojim budućim potezima". Donedavni zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, sada šef poslaničkog kluba "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić i poslanici tog kluba napustili su sjednicu Centralne otadžbinske uprave SRS-a prije glasanja o njegovom i isključenju poslanika tog kluba da daljim učešćem ne bi doprinijeli da se sastanak pretvori u "beskrajnu svađu".

"Nama nije mesto ovde. Mi ćemo ići svojim putem, a Srpska radikalna stranka svojim", rekao je Nikolić novinarima ispred sjedišta SRS-a.

Nikolić je rekao da je na sjednici pročitano pismo koje je lider radikala Vojislav Šešelj poslao iz Haga i da su nakon toga uslijedile "teške riječi" na njegov račun i na račun poslanika koji su formirali poslanički klub "Napred, Srbijo". On je kazao da su ga optužili da je "agent stranih obavještajnih službi", "sluga" i da je "izdao" Vojislava Šešelja.

Nikolić je još rekao da će već od naredne nedjelje početi s formiranjem nove političke partije, da još nije određeno ime te stranke, ali da će to biti partija moderne desnice, koja će se zalagati i za saradnju s EU i s Rusijom i za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Po ideologiji biće najbliža DSS-u i NS-u.

Zajedno s Nikolićem, kako je sam rekao, sjednicu Centralne otadžbinske uprave je napustilo dvadesetak članova te uprave, među kojima i poslanici Jorgovanka Tabaković i Božidar Delić. Nekoliko desetina pristalica SRS-a koji su se okupili ispred sjedišta stranke dočekalo je Nikolića prije sjednice aplauzom, a pojedini su mu uzvikivali "izdajnik".

Lider radikala Vojislav Šešelj poslao je pismo članstvu stranke u kojem ih poziva da ostanu dosljedni izvornoj ideologiji SRS. Uoči sjednice otadžbinske uprave on je pozvao članstvo da se odupru, kako stoji u pismu, ideologiji koju određuju Brisel, Vašington, strane ambasade u Beogradu i oligarsi Mišković i Beko. U pismu u kojem nijednom ne pominje ime Nikolića, Šešelj kaže da godinama upozorava da strane obavještajne službe ne miruju i da je to u najvećoj mjeri dovelo do sukoba dviju ideologija - slobodarske ideologije Srpske radikalne stranke protiv ideologije vazalnog odnosa.

Šešelj ne shvata da život teče dalje

"Šešelj ne shvata da život teče dalje. Srbija ima ogromne probleme koje ne može da reši tako što će da čeka. Da je do ličnih sukoba, ja bih odavno povukao ovaj potez zato što sam na udaru više meseci", rekao je Nikolić. Na pitanje kakav će biti njegov odnos sa Šešeljem kada se vrati iz Haga, Nikolić je rekao da očekuje da će mu dobacivati ružne riječi u Skupštini.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije