Ex -Yu

Ništa od sastanka u Makedoniji

Ništa od sastanka u Makedoniji
Ništa od sastanka u Makedoniji

SKOPLJE - Sastanak predsjednika četiri najveće partije u Makedoniji o prevazilaženju političke krize danas neće biti održan, jer lideri vladajućeg VMRO-DPMNE i opozicionog SDSM-a nisu postigli dogovor o pozicijama u prelaznoj vladi.

Makedonski mediji ranije su prenosili da bi opoziciji u prelaznoj vladi trebalo da pripadnu ministarstva unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijale i poljoprivrede.

Predsjednik najveće političke partije makedonskih Albanaca Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti potvrdio je da sastanak političkih lidera, koji je bio zakazan za danas, neće biti održan, ali nije želio da kaže da li je rješenje političke krize na pomolu i dokle su stigli pregovori.

Za sada nije izvjesno kada će biti zakazan novi sastanak, ali izvori iz makedonskih političkih partija kažu da će odluka o eventualnom postizanju dogovora biti poznata narednih dana, prije posjete zamjenika američkog državnog sekretara Viktorije Nuland 13. jula.

Na današnjem sastanku, kao i na prethodnih šest, trebalo je da učestvuju lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, Demokratske unije za integraciju Ali Ahmeti i Demokraske partije Albanaca Menduh Tači.

Makedonsku političku javnost danas je dodatno uzburkala izjava Tačija, koji je rekao da se, osim izlaska iz političke krize, paralelno razgovora o rješavanju spora u vezi sa imenom, što bi značilo deblokadu evroalantskih integracija.

Tim povodom iz vladajućeg VMRO-DPMNE su saopštili da u razgovorima u kojima su učestvovali njihovi predstavnici do sada nije bilo prijedloga za rješavanje problema sa imenom. 

Makedonija se nakon prijevremenih parlamentarnih izbora našla u dubokoj političkoj krizi, koja je intenzivirana krajem januara kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije je počeo da objavljuje snimke kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije