Ex -Yu

Njemački list: Kolinda ide na izbore s fašistoidnim Tompsonom

Njemački list: Kolinda ide na izbore s fašistoidnim Tompsonom
Foto: Anadolija/NN | Njemački list: Kolinda ide na izbore s fašistoidnim Tompsonom
N.N.

BERLIN - Ugledni njemački nedjeljnik Der Spiegel u svom printanom izdanju piše o napadima na Srbe u Hrvatskoj te se ističe da se to odvija samo četiri mjeseca prije nego Hrvatska preuzme predsjedanje Evropskom unijom.

Citiraju bivšeg premijera Zorana Milanovića, sada predsjedničkog kandidata, koji dijagnostikuje da u Hrvatskoj vlada "kultura nasilja", te kritikuje napade na srpsku manjinu.

"Prošle sedmice je više hrvatskih Srba napadnuto kraj Knina od strane 15 huligana", navodi Der Spiegel i dodaje da predstavnici srpske manjine govore o "atmosferi otvorene mržnje".

Spominju da je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac optužio i dijelove Katoličke crkve za učestvovanje tome.

Spominju se i napadi na srpske sportiste i sezonce, kao i da je prije ove godine do smrti isprebijan jedan stariji lokalni lider srpske zajednice.

"Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije pokazala da su je šovinistički ispadi uznemirili. Baš obrnuto: njoj bi bilo najdraže da je u avgustu 1995. s oružjem u ruci krenula u bitku, kako je izjavila na slavlju godišnjice Oluje. Uz nacionalističke tonove i otvorenom podrškom za pjesme fašistoidnog pjevača Tompsona, Grabar-Kitarović ide u reizbor", piše Der Spiegel.

U članku se i upozorava da se ne može računati na prigovore iz Brisela, s obzirom na to da je buduća predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen u Zagrebu izjavila da je Hrvatska "uzor mnogim zemljama" iz regije. Kome tačno, ne navodi se u tekstu njemačkog nedjeljnika koji je prenio hrvatski portal index.hr.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije