Ex -Yu

Njemački mediji o Milanoviću: Svojeglav, protivnik korona mjera, populista

Njemački mediji o Milanoviću: Svojeglav, protivnik korona mjera, populista
Foto: Tanjug/foto Hina/Daniel Kasap | Njemački mediji o Milanoviću: Svojeglav, protivnik korona mjera, populista

Ovonedjeljne izjave predsjednika Zorana Milanovića kojima je najavio da će Republika Hrvatska povući sve svoje vojnike iz NATO-ovog kontingenta na istoku Evrope u slučaju eskalacije situacije izazvale su veliku pažnju i njemačkih medija, prenosi Deutsche Welle.

Agencija DPA prenijela je ključne Milanovićeve izjave - poput one o tome da u aktuelnom konfliktu treba uvažiti i ruske bezbjednosne interese, odnosno Milanovićevu ocjenu da je Ukrajina jedna od najkorumpiranijih država. DPA prenosi da se hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio Ukrajinkama i Ukrajincima zbog te predsjednikove izjave te dodao kako je Hrvatska pouzdan partner u sklopu Evropske unije i NATO-a te da će poštovati svoje obveze.

U vijesti koju je objavila ova agencija piše da se Milanović sve češće profilira na "populističkim pozicijama", a o njemu piše kao o "svojeglavom predsjedniku koji se istakao kao kritičar korona mjera, kao neko ko podržava nacionalističke Hrvata u Bosni i Hercegovini te s opravdanjima za brutalno postupanje hrvatskih policajaca prema izbjeglicama".

"Zagreb i Zapad"

Višeglasje u hrvatskom državnom vrhu oko aktuelnih bezbjednosnih pitanja tema je i članka u današnjem izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ). Pod naslovom "Zagreb i Zapad" ovaj dnevnik napominje da su Milanovićeve izjave o povlačenju hrvatskih vojnika "sve do posljednje" izazvale veliku pažnju i u Rusiji i u državama članicama NATO-a "i zbog toga što ih se moglo shvatiti kao da će se Hrvatska generalno povući iz Sjevernoatlantskog saveza".

FAZ naglašava da predsjednik Hrvatske ne može sam donijeti jednu takvu odluku, podsjeća da Hrvatska nije baš vojna velesila, ali i napominje da politički signal takvih izjava pogotovo u ovim danima savršeno odgovara Moskvi.

Te su izjave u medijima naišle na oprečne reakcije, piše FAZ. Navodi se kako je Jutarnji list hrvatskog predsjednika nazvao "zvijezdom ruskih medija odanih Kremlju", ali i prenio ocjenu ruskog RT-a koji piše "Konačno i jedan razuman evropski lider", te smatra da Milanović samo kaže ono što mnogi u Evropskoj uniji misle, ali se do sada nisu usudili javno reći.

"Napad šećera"

Milanovićeve izjave su u suprotnosti s linijom hrvatske vlade, piše FAZ. U izjavi za taj list ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman je naglasio da predsjednik ne govori u ime Hrvatske, nego u svoje lično, te naglašava kako je Hrvatska lojalna članica NATO-a.

Njemački list prenosi i "sarkastičnu" reakciju premijera Plenkovića koji je rekao kako su Milanoviću prilikom posjeta tvornici čokolade (Kraš) možda dali previše bombona te da je to rekao "u napadu šećera", odnosno kako je u prvi mah, nakon što je čuo što je rekao Milanović, mislio da govori neki "ruski zvaničnik".

Retoričko prepucavanje između predsjednika države i šefa vlade nije nikakva novost u Hrvatskoj, podsjeća FAZ te piše kako ne prođe sedmica a da se njih dvojica ne zakače. Milanović je, piše njemački list, "formalno socijaldemokrat", ali redovno privlači pažnju izjavama "koje bi se u Njemačkoj mogle nazvati desno-populističkima ili čak radikalno desnima".

Plenkovića ovaj list predstavlja kao predsjednika "građansko-konzervativne do desno-populističke stranke HDZ", odnosno kao političara koji predstavlja umjereno krilo HDZ-a.

Prepucavanja Milanovića i Plenkovića

Sve dok je Plenković šef Vlade, Milanovićeve spoljnopolitičke eskapade neće prolaziti bez protivrječja u Hrvatskoj, smatra FAZ. Ali na kraju članka napominje: "Istina je i da je Milanović najpopularniji političar u zemlji. Možda bi ispravnije bilo reći da je on najmanje nepopularan."

Sve u svemu, zaključuje FAZ, Hrvatska ostaje zemlja čiji se stanovnici orijentišu prema Zapadu. List citira rezultate nedavne ankete Eurobarometar u kojoj je 70% ispitanika u Hrvatskoj na pitanje osjećaju li se kao građani Evropske unije odgovorilo "da, u potpunosti", odnosno "da, jednim dijelom". Po pitanju NATO-a slika nije tako jasna, piše FAZ: 44% ispitanika u Hrvatskoj ima povjerenje u NATO, a kod 47% prevladava nepovjerenje.

"Milanovićeve izjave kod jednog dijela stanovništva vjerovatno nailaze na plodno tlo. A on je s time možda i kalkulisao kod svojih izjava", zaključuje FAZ, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije