Ex -Yu

Norveški eksperti stižu u Srbiju zbog Osnovne škole "Vladislav Ribnikar"

Norveški eksperti stižu u Srbiju zbog Osnovne škole "Vladislav Ribnikar"
Foto: Tanjug / AP / Arhiva | Norveški eksperti stižu u Srbiju zbog Osnovne škole "Vladislav Ribnikar"

BEOGRAD - Roditelji djece koja su stradala 3. maja, kao i mame i tate učenika koji su pod traumom, treba da puste struku da riješi pitanja i probleme vezane za dalji rad Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u šta ne bi trebalo da se miješa politika, ni političari. U Srbiju, u pomoć dolaze kolege, tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andresa Brejvika, a u Beograd stižu danas, potvrdila je u razgovoru za "Nova" profesorica psihologije Tamara Džamonja Ignjatović, članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana nakon ubistva devetoro učenika i čuvara osnovne škole na Vračaru.

U posljednjih nekoliko dana, u javnosti su se naizmjenično oglašavali roditelji učenika OŠ "Vladislav Ribnikar", po pitanju održavanja nastave i odlaska djece na časove u zgradu ove škole. Nisu, nažalost, jednoglasni, već podjeljeni u suprotstavljene grupe, pa se s pravom postavlja pitanje šta se dešava sa psiholozima i terapeutima, koje je okupila predsjednica Vlade Ana Brnabić, a kojima je posao da pruže podršku i riješe probleme roditelja, djece i nastavnika?

"Normalno je i očekivano da roditelji imaju različite zahteve po pitanju nastave i odlaska dece u školu posle svega kroz šta su prošli. Oni su svi pogođeni na različite načine, ali njihovi zahtevi ne moraju da se rešavaju tako da jedna strana ostane nezadovoljna, već je neophodno doći do rešenja bez konflikta", kaže prof. Džamonja.

Naime, jedna grupa roditelja smatra da učenici treba da završe sa nastavom za ovu godinu 2. juna i da se isele u drugu zgradu, a da u postojećoj nikne memorijalni centar. Druga grupa roditelja se međutim ne slaže i zahtjeva da djeca do kraja školske godine normalno idu na nastavu, a da je preseljenje nepotrebno.

Epilog konflikta bio je nedavni odlazak nekolicine roditelja, povodom zahtjeva za preseljenje i skraćenje radne školske godine, na sastanak sa predsjednikom države Aleksandrom Vučićem, koji ih je, po svim tačkama, podržao.

"Ovde je problem u tome što je malo ko spreman da razmišlja o potrebama druge strane. Jedni imaju potrebu da se deca okupljaju, idu u školu, drugi ne mogu ni da zamisle da ta škola nastavi da radi i često tu bol koju ne mogu dovoljno da podele sa drugima, transformišu u ljutnju. Zato mora da se pita struka, a da se politika i političari ne mešaju, ni slučajno! Pustite struku da radi i nemojte donositi odluke preko noći jer to može da dovede do haosa. Roditelji će učestvovati u svim rešenjima i dati konačni sud, a kako će ta škola raditi i u kom pravcu će sve ići, odlučiće eksperti, ali ništa neće biti urađeno bez prethodnog mišljenja roditelja. Njihovi zahtevi su suprotstavljeni, ali su potrebe da svako obeleži i izrazi svoju patnju - iste", naglašava Džamonja.

U Beograd, ističe profesorka, danas stiže tim eksperata iz Norveške, koji su se 2011. godine bavili traumama građana nakon masakra Andresa Brejvika, koji je u jednom danu ubio 77 mladih ljudi, prenosi "Nova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije