Ex -Yu

Nov izvještaj o tržištu droge: Balkanski kartel "u proboju"

Nov izvještaj o tržištu droge: Balkanski kartel "u proboju"
Foto: N.N. | Nov izvještaj o tržištu droge: Balkanski kartel "u proboju"

U novom izvještaju o evropskom tržištu narkotika koji su sastavili Evropski centar za praćenje droga i Europol, na nekoliko mjesta pominje se i Srbija.

U tom izvještaju se ističe da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije dobro sarađuju sa kriminalcima iz drugih država bivše Jugoslavije, pa su ih zbog toga evropski policajci prozvali i "Balkanski kartel".

Srbija se najpre pominje u dijelu izvještaja koji se bavi trgovinom kokainom, a u kontekstu da ozbiljni igrači na tom tržištu, osim "tradicionalnih glavnih igrača", sasvim sigurno postraju i zemlje albanskog govornog područja i Srbija. 

Pri tom, napominje se i da su svi "lokalni" pripadnici organizovanih kriminalnoih grupa postali sposobni da sami vrše nabavljanje, krijumčarenje i distribuiranje droge iz zemalja Latinske Amerike do krajnjeg odredišta - najčešće EU.

Govoreći o EU, prema podacima iz Češke, propadnici srpskih organizovanih kriminalnih grupa već su preuzeli kontrolu nad tržištem kanabisa u toj zemlji, a takođe su među vodećima kada je riječ o krijumčarenju kanabisa u EU.

Srbija je takođe, kako se navodi u izvještaju koji je objavljen, i na "Balkanskoj ruti" kretanja droga, koja počinje u Turskoj a tijesno sarađuje s organizovanim kriminalnim grupama albanskog govornog područja i sa bugarskim kriminalnim grupama.

"Balkanski kartel", kako se još navodi, čine kriminalne grupe s prostora bivše Jugoslavije, odnosno najzastupljeniji su Srbi, Hrvati i Crnogorci, a koji odlično sarađuju međusobno ali i sa "susjednim" kriminalnim grupama: Albancima, Bugarima, Italijanima. Glavne lokacije na kojima Balkanski kartel operiše u Evropi jesu Španija, Holandija, Njemačka, Austrija i Hrvatska, kao i Peru i Brazil u Južnoj Americi.

Ističe se da je "Balkanski kartel" razvio i poseban tim poslovanja "crowdsourcing", koji podrazumijeva da nekoliko dilerskih mreža iz više država zajednički investira u velike pošiljke kokaina iz Latinske Amerike.

Takođe njihovih tragova ima i u zemljama u kojima je kokain izuzetno jeftin, poput Kolumbije, Dominikanske Kolumbije i Ekvadora. Najviše srpskih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa ipak ima u Brazilu gdje su "glavni" u luci Santos.

U dokumentu se dodaje da je godišnje tržištu narkotika u EU vrijedno najmanje 30 milijardi evra, kao i da je identifikovano najmanje 5.000 organizovanih kriminalnih grupa koje su direktno uključene u prodaju droge.

Izvještaj napominje da se uprkos mjerama za suzbijanje narkotika potražnja ne smanjuje a da se ponuda poboljšava, kao i da je proizvodnja kokaina u Južnoj Americi i heroina u Avganistanu dostigla istorijske vrhunce.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije