Ex -Yu

Nova anketa: HDZ tone, SDP raste

Nova anketa: HDZ tone, SDP raste
Foto: Ilustracija | Nova anketa: HDZ tone, SDP raste

ZAGREB - Odlazak dvojice ministara zbog afera, ali i rekonstrukcija vlade obilježili su jul u Hrvatskoj. Afere u vladi i dalje štete HDZ-u, a po svemu sudeći, koriste SDP-u.

Šta građani misle o političkim strankama, pokazuju rezultati Crobarometra, redovnogg istraživanja agencije IPSOS koje je objavio Dnevnik Nove TV.

Važno je napomenuti da istraživanje obuhvata period afera i ostavki, ali ne i samu rekonstrukciju vlade koja se dogodila kada je istraživanje već bilo pri kraju.

Istraživanje je provela agencija IPSOS  između 1. i 20. u mjesecu na 976 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom ličnog anketiranja.

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

HDZ iz mjeseca u mjesec klizi prema dolje. U julu su se zaustavili na podršci od 24,2 odsto i tako već šesti mjesec malo pomalo gubi potporu birača. HDZ je prošli mjesec u istom istraživanju imao 24,9 odsto potpore.

Zato su posljednja tri mjeseca svojevrsna renesansa za SDP koji nakon godinu i pol prvi put prelazi podršku od 20 posto i trenutno može računati na 21,4 odsto podrške. Posljednji put su podršku veću od 20 odsto imali početkom 2018. godine. Prošli mjesec su imali 18,3 odsto.

Lista Mislava Kolakušića je treća, ali i on ovoga mjeseca gubi potporu birača i trenutno može računati na 6,7 odsto podrške. Unutar izbornog praga je, takođe s manjom podrškom u odnosu na mjesec prije, MOST sa 5 odsto podrške.

Stranka Ivana Pernara stigla Živi zid

Na petom se mjestu, iz mjeseca u mjesec, izmjenjuju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića i HSS Kreše Beljaka.

U julu je peti izbor birača Bandić Milan 365 - Stranka i rada i solidarnosti s podrškm od 3,6 odsto. HSS ovoga mjeseca bilježi potporu od 3,4 odsto, dok Živi zid i dalje tone te sada može računati na potporu od 3,2 odsto, a novoosnovana Stranka Ivana Pernara na 3,1 odsto potpore ispitanika.

Pametno bilježi potporu od 2,4 posto, dok Neovisni za Hrvatsku imaju 2 odsto potpore. IDS uživa potporu od 1,8 odsto ispitanika. Na 1,6 odsto podrške trenutno mogu računati HRAST, Reformisti i GLAS. Zelena lista je na 1,4 odsto, a Promijenimo Hrvatsku na 1,2 odsto potpore birača.

Stranke koje bilježe manje od 1 posto potpore birača zajedno osvajaju 5,6 odsto. Među njima su, na primjer, HSU koji ima 0,9 posto, HNS s 0,8 odsto i START s 0,6 odsto potpore birača. Neodlučnih je 9,2 odsto ispitanika.

(Dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije