Ex -Yu

Nova anketa: Kitarović raste, Milanović joj prijeti, a Škoro pada

Nova anketa: Kitarović raste, Milanović joj prijeti, a Škoro pada
Foto: Anadolija | Nova anketa: Kitarović raste, Milanović joj prijeti, a Škoro pada

ZAGREB - Da se predsjednički izbori u Hrvatskoj održavaju danas, Kolinda Grabar-Kitarović bi dobila 34,6 posto podrške, što je za dva postotna poena više u odnosu na mjesec ranije, pokazuje najnovija anketa agencije Ipsos.

Zoran Milanović u avgustu nije povećao, ali ni izgubio podršku i mjesec završava s podrškom gotovo svakog četvrtog birača ili njih 24,6 posto, prenosi portal Index.hr.

Miroslav Škoro više nije virtuelni kandidat i javno nastupa i gubi podršku, pa tako ga u ovom mjesecu podržava 18 odsto ispitanika.

Od ostalih kandidata, Mislav Kolakušić gubi podrsku i sada uživa poverenje 6,4 odsto, Ivan Pernar može računati na podršku 3,9 odsto ispitanika, a Dalija Orešković je na 3,4 procenta podrške. Među ispitanicima, neodlučnih je 4,7 odsto.

Za Kolindu najviše glasaju stari ljudi koji imaju samo osnovnu školu, navodi Index.hr.

Grabar-Kitarović ima više birača među starijom populacijom, tačnije biračima iznad 60 godina, gdje bi dobila i 42 posto glasova. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 48 odsto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njena su uporišta u Dalmaciji i Slavoniji, a vodi i u Lici i Banovini te u Istri i Primorju.

Zoran Milanović takođe može računati na podršku starijih birača. Naime, gotovo svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas dao bi Zoranu Milanoviću. Isto tako, najviše svojih birača Milanović može pronaci medu ljudima koji imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 32 posto. On na prvu poziciju i podršku može računati u Zagrebu i okolini, gdje dobija 36 procenata.

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Tako bi 31 posto birača do 30 godina svoj glas dalo Škori. On takođe može računati na birače u sjevernoj Hrvatskoj gdje uživa podršku od 27 odsto, a u rodnoj Slavoniji 22 procenta ispitanika dalo bi njemu glas.

Istraživanje je sprovela agencija Ipsos između 1. i 20. u mjesecu na 978 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije